UFC 184: Ronda protiv neporažene Zingano, borba za "goli život" Koschecka i Ellenbergera

Foto: Fightsite

POZNATI Staples Centar u Los Angelesu je domaćin velike UFC priredbe koju predvode Ronda Rousey i Cat Zingano u dvoboju za prvakinju u bantam kategoriji. UFC 184 pogledajte u noći sa subote na nedjelju 1. ožujka s početkom u 04:00 sata iza ponoći ekskluzivno na Fight Channel PPV-u ili FCWorld.tv-u.

Uvjerljiva i popularna UFC-ova prvakinja predvodit će event u Los Angelesu u svojoj petoj obrani pojasa u bantam kategoriji. UFC 184 je proživio razne primjene, a posljednja verzija "main eventa" prije ove finalne je bila ona u kojoj se Chris Weidman brani svoj pojas protiv Vitora Belforta. No, ozljede su ponovno kumovale raznim pretumbavanjima pa smo na kraju dobili "broj priredbu" u kojoj djevojke nastupaju i u glavnoj i u uvodnoj glavnoj borbi večeri s obzirom da ćemo u "co-main" eventu vidjeti Raquel Pennington i Holly Holm. Dakako, to je prvi put u povijesti da se nešto ovako događa, no već je stara priča kako sve MMA promocije muku muče s ozljedama pa im se ovako nešto ne može zamjeriti.

O Rondy Rousey, bivšoj osvajačici zlatne olimpijske medalje u judu i jednoj od najpopularnijih zvijezda u UFC-u, se više manje sve zna. Lijepa Ronda već dvije godine živi svoj UFC san te niže pobjedu za pobjedom bez previše muke. Tako to barem izgleda... Za sada u profesionalnoj karijeri ima savršenih 10-0, a u svih deset dvoboja je slavila prekidom. I ono što valja posebno istaknuti jest podatak kako je samo Miesha Tate uspjela preživjeti prvu rundu, no u trećoj je morala tapkati (opet jer je i u prvom međusobnom dvoboju poražena na isti način, op.a) nakon što joj je Ronda "prodala" svoj zaštitni znak, odnosno polugu na ruku (armbar). Amerikanka je u zadnjoj obrani naslova nokautirala Alexis Davis za samo 16 sekundi dokazvši kako i dalje nema premca u UFC-u.

Da to nije istina pokušat će pokazati i dokazati izazivačica - 32-godišnja neporažena borkinja Cat Zingano. U devet dosadašnjih mečeva, Zingano je ubilježila i isti broj pobjeda, a u UFC-u je svladala ugledne borkinje poput Mieshe Tate i Amande Nunez. Upravo su joj ova dva skalpa i donijela izazivačku poziciju. Zingano je dobra hrvačica i snažna udaračica, no nema sumnje kako je Rousey u prednosti, ako govorimo o borbi na parteru. Stoga je sasvim jasno kako će izazivačica pokušati dvoboj zadržati na nogama, dok će Ronda jurišati na novi suvenir u svojoj vitrini - odnosno ruku Cat Zingano. Za to je najprije treba srušiti na pod!

Debi boksačice Holly Holm

Već smo najavili kako ćemo u "co-main" eventu UFC-a 184 vidjeti još jedan ženski obračun; onaj između Raquel Pennington i Holly Holm. Iako je Pennington daleko od loše borkinje, sve će oči biti uprte u UFC debi poznate profesionalne boksačice Holly Holm. Nakon 33-2 u profi boksu, 3-1 u profesionalnom kick boksingu, i 7-0 u MMA-ju, Holly je napokon sigla i do elitne svjetske MMA promocije. Koliko ova svjetska boksačka prvakinja (aktualna po IBA i WBF verzijama) ima "štofa" za slobodnu borbu saznat ćemo tek ovog vikenda s obzirom da u dosadašnjih sedam MMA mečeva i nije imala posebno jake protivnice što se vidi i iz rezultata. Sedam mečeva, šest nokauta i tek jedna pobjeda odluka. Zanimljivo, za razliku od recimo Ronde Rousey koja svoje protivnice završava u prvoj rundi, Holm se sporije zagrijava te se više orijentirala na drugu, pa je upravo u toj dionici nokautirala čak četiri svoje protivnice.  Pennington za sada ima 5-4, a u UFC-u dvije pobjede i poraz. U zadnjem dvoboju, u prosincu prošle godine, je svladala Ashlee Evans-Smith gušenjem.

Jedan odpada: Koscheck ili Ellenberger

Priredba u Los Angelesu je "biti ili ne biti" noć za dva vrhunska borca u velter kategoriji. Naime, i bivši izazivač Josh Koscheck i sjajni Jake Ellenberger imaju po tri poraza u nizu i novi će poraz za jednog od njih vrlo vjerojatno značiti i otkaz u elitnoj promociji.

I to je još jedan dokaz koliko je teško opstati u UFC-u unatoč podatku od 450 profesionalnih boraca pod ugovorm. Ellemberger je, prije poraza od MacDonalda, Lawlera i Gasteluma slovio kao budući izazivač s obzirom na dotadašnjih uvjerljivih 8-2 u UFC-u i pobjede protiv boraca kao što su Pyle, Sanchez, Shields, Marquardt ili Pierson.

Još uspješniju i još bolju UFC karijeru je do sada imao Josh Koscheck. U profesionalnom MMA-ju je ovaj produkt "The Ultimate Fightera" tek dva meča odradio izvan UFC-a te je od 2007. skupio impresivnih 15-8 unutar oktogona. U svojoj vitrini ima i skalpove Sancheza, Lytlea, Trigga, Johnsona, Daleyja, Hughesa ili Piercea. No, sjajnim rezultatima je došao kraj 2012. godine kada je najprije izgubio podijeljenom odlukom od Hendricksa da bi ga zatim nokautirali i Lawler i Woodley. Četiri poraza u nizu mu Dana White vjerojatno neće oprostiti jer Koscheck nikada nije bio najatraktivniji i najpopularniji borac, a svi znamo da nije niti među onima financijski isplativim s obzirom na visinu svog honorara. Više od godinu dana pauze od posljednjeg dvoboja je zasigurno nešto što bi moglo imati utjecaj j na njegovu predstavu protiv Ellenbergera.

Među glavnim borbama UFC-a 184 su se još našli i dvoboji Alana Joubana i Richarda Walsha u velter te Tonyja Fergusona i Gleisona Tibaua u lakoj kategoriji. Među uvodnim mečevima "su zapeli" borci poput Munoza, Yamamota, Pottsa ili Krausa.

Izravni prijenos iz Staples centra u Los Angelesu pogledajte u noći sa subote na nedjelju 1.ožujka s početkom u 04:00 sata iza ponoći ekskluzivno na Fight Channel PPV-u ili FCWorld.tv-u.

 

UFC 184: Rousey vs. Zingano

Ronda Rousey vs. Cat Zingano
Raquel Pennington vs. Holly Holm
Jake Ellenberger vs. Josh Koscheck
Alan Jouban vs. Richard Walsh
Tony Ferguson vs. Gleison Tibau

Uvodne borbe:

Mark Munoz vs. Roan Carneiro
Roman Salazar vs. Norifumi “Kid” Yamamoto
Dhiego Lima vs. Tim Means
Derrick Lewis vs. Ruan Potts
James Krause vs. Valmir Lazaro
Masio Fullen vs. Alexander Torres

Pročitajte više