UFC FN 61: Frank Mir i Big Foot u dvoboju za "goli UFC život"

Foto: Fightsite

UFC Fight Night 61 je rezerviran za prvi odlazak elitne svjetske MMA promocije u brazilski Porto Alegre. Odličnu priredbu možete pogledati uživo i ekskluzivno na Fight Channelu (ili FCWorld.tv) u noći s nedjelje na ponedjaljak 22. veljače s početkom u 02:00 sata iza ponoći.

Inicijalno smo u "main eventu" ove priredbe trebali vidjeti okršaj Rashada Evansa i Glovera Teixeire, no zbog ozljede oba borca, uskočili su elitni teškaši Antonio "Big Foot" Silva i Frank Mir. Kao uvod ćemo gledati dvoboj u lakoj diviziji između Edsona Barboze i Michaela Johnsona. Sve u svemu slijedi nam još jedna vrlo zanimljiva UFC noć i nekoliko vrlo atraktivnih dvoboja.

"Od izazivača do utopljenika" - tako se može nazvati kratak i neugodan put i za Franka Mira, ali i za Antonija Silvu. UFC 160 je bila priredba na kojoj se "Big Foot" mogao proslaviti, no glatko je poražen u dvoboju za naslov UFC prvaka kada ga je nokautirao Cain Velasquez. Pad na doping testu (ne prvi) ga je koštao meča protiv Marka Hunta, a onda je uslijedio i iznenađujući poraz nokautom od UFC povratnika Bjelorusa Arlovskog. Tri nastupa bez pobjede znače obično i crvenu uzbunu za bilo kojeg UFC borca, čak i veliku zvijezdu poput Silve. Brazilac sada očajnički treba pobjedu...

U još goroj situaciji se nalazi bivši UFC prvak Frank Mir kojem je ovo definitivno "biti ili ne biti" meč za ostanak među elitom. I njegov put prema dnu je krenuo u trenutku kada mu se ukazala šansa postati ponovno UFC prvak. Junior dos Santos ga je u dvoboju za titulu na UFC-u 146 deklasirao i na koncu teško nokautirao, a uslijedili su i porazi od Daniela Cormiera, Josha Barnetta i Alistaira Overeema. Zbrojena četiri poraza u nizu obično znače i otkaz u UFC-u osim ako niste zvijezda poput Mira.

Gledajući samo statistike obojice boraca, sasvim je jasno kako ćemo teško dočekati pet rundi dvoboja i sudačku odluku. Obojica obično svoje mečeve završavaju prekidima. Mir je majstor BJJ zahvata, a Silva voli nokautirati svoje protivnike. Voda je obojici došla do ušiju (posebno Miru) pa će nam glavni dvoboj priredbe u Porto Alegreu zasigurno donijeti mnogo odlične MMA akcije i odgovor hoće li obojica i dalje biti dio elitne promocije. Stilski govoreći Amerikanac voli boksati iako bi mu vjerojatno pametnije bilo pokušati dvoboj preseliti na parter. "Big Foot" unatoč svom crnom BJJ pojasu također nema ništa protiv dvoboja na nogama pa će biti zanimljivo vidjeti za koje će se taktike u ovom za njih ključnom meču odlučiti...

Očekivano i "co-main" event će ponuditi brazilsku zvijezdu u vidu odličnog Edsona Barboze. Pet pobjeda u posljednjih šest mečeva ili ukupno 9-2 u UFC karijeri dovoljno govori o kvaliteti ovog opasnog nokautera čiji udarci (i nokauti) vrlo često krase UFC-ove "highlighte". No, niti odlični Michael Johnson nije "mačji kašalj". Tome u prilog idu tri uzastopna slavlja u posljednja tri dvoboja protiv Lauzona, Tibaua i Guillarda - sve odreda top imena lake divizije. Borac koji se proslavio u The Ultimate Fighteru sada polako doseže svoj puni borilački potencijal te je ovaj par bio sasvim logičan potez čelnika UFC-a. Pobjednik će nastaviti put prema vrhu i statusu "contendera", dok će poražen ponovno krenuti na težak put prema tronu koji drži Anthony Pettis.

Još jedan vrlo zanimljiv bazilsko-američki par na ovoj priredbi čine Cezar Ferreira i Sam Alvey. I Ferreira se proslavio u TUF-u, doduše u brazilskoj inačici gdje je slavio 2012. godine. Od tada je nanizao nekoliko vrijednih pobjeda, a jedini poraz za sada je stigao od iskusnog CB Dollawayja. Put Sama Alveyja prema MMA eliti je bio dijametralno suprotan. Ovaj hrvač je prošao gomilu manjih promocija, uključujući i jače evente poput Bellatora, MFC-a ili King of The Cagea te je UFC-u u oči upao tek nakon što je skupio impresivnih 23 pobjeda i pet poraza. Od dolaska u UFC prošle godine ima poraz protiv Watsona i pobjedu protiv Andrewsa te mu je okršaj protiv Ferreire bez sumnje najteži ispit u karijeri.

Valja naglasiti da glavni dio priredbe ima čak šest mečeva, a da nastupa i odlično Rustam Khabilov (protiv Adriana Martinsa), te Iuri Alcantara (protiv Frankieja Saenza).

Odličnu priredbu možete pogledati uživo i ekskluzivno na Fight Channelu (ili FCWorld.tv) u noći s nedjelje na ponedjaljak 22. veljače s početkom u 02:00 sata iza ponoći.

 

UFC Fight Night 61: Mir vs. Silva

Frank Mir vs. Antonio Silva
Edson Barboza vs. Michael Johnson
Sam Alvey vs. Cezar Ferreira
Rustam Khabilov vs. Adriano Martins
Iuri Alcantara vs. Frankie Saenz
Santiago Ponzinibbio vs. Sean Strickland

Uvodne borbe:

Jessica Andrade vs. Marion Reneau
Matt Dwyer vs. William Macario
Mike De La Torre vs. Tiago Trator
Wendell Oliveira vs. T.J. Waldburger
Cody Gibson vs. Douglas Silva
Ivan Jorge vs. Josh Shockley

Pročitajte više