Uefa razdijelila 100 milijuna eura: Dinamo je dobio više nego milanski Inter!

NAKON što je objavila imena klubova kojima će uskratiti novac od sudjelovanja u svojim natjecanjima, Uefa je objavila i nagrade koje će klubovi dobiti za sudjelovanja njihovih igrača na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

Sustav ''solidarnosti plaćanja'', kojim se klubovima kompenzira vrijeme koje su njihovi igrači proveli sa svojim reprezentacijama, razdijelit će novac između 575 klubova. Uefa će dodijeliti 100 milijuna eura klubovima čiji su igrači nastupali u kvalifikacijama i na završnom turniru Europskog prvenstva. Klubovi su nagrađeni za svakog igrača s točno određenim iznosom, ovisno o tome koliko je dugo određeni igrač igrao za reprezentaciju i mnogim drugim faktorima.

Iznosi se kreću u rasponu od tri milijuna eura, koliko će pripasti Bayernu, do skromnih 3.494 eura koliko će zaraditi engleski Barnsley, finska Jyvaskyla i turski Bucaspor. Nakon Bayerna slijedi Real Madrid sa 2,996.000 eura, Barcelona sa 2,210.000, Manchester City sa 2,069.000 i Juventus sa 2,023.000 eura.

Posljedica modernog nogometa je velik broj stranih igrača u najvećim europskim klubovima, a Uefin sustav tako je primjerice milanskom Interu, u kojem igra malo europskih reprezentativaca, dodijelio samo 301.445 eura, što je manje od češke Viktorije Plzen koja je dobila 465.390 eura, ali i od zagrebačkog Dinama.

Novac su dobili i hrvatski klubovi. Dinamo je dobio najviše jer je u momčad Slavena Bilića davao najviše reprezentativaca. Zdravko Mamić tako će u blagajnu spremiti 344.020 eura. Hajduk će dobiti 74.074 eura, Rijeka 16.771, Istra i Šibenik po 12.579, Lokomotiva 8.386, a zaprešički Inter 4.193 eura.

"Drago mi je da smo u mogućnosti pružiti klubovima financijsku korist od Europskog prvenstva, te time nagraditi njihov doprinos za uspješnost tog natjecanja. Svjedočili smo fantastičnom Europskom prvenstvu ovoga ljeta i drago mi je da klubovi sada mogu i na ovaj način biti povezani s tim događajem", izjavio je Uefin predsjednik Michael Platini.

Uefa je najavila kako će od sljedećeg Eura klubovi razdijeliti još više novca, čak 150 milijuna eura.

Pročitajte više