Uefin povjerenik potvrdio: Pripremite se za regionalnu ligu!

FRANTIŠEK LAURINEC, bivši predsjednik slovačkog nogometnog saveza, kao Uefin povjerenik zadužen za našu regiju gostovao je u Srbiji na posljednjoj Skupštini tamošnjeg saveza. Prije nego što je napustio Srbiju potvrdio je nedavne najave iz Uefe kako će uskoro krenuti s osnivanjem regionalnih liga.

"Ne znam detalje, ali logično je da klubovi na prostoru bivše Jugoslavije imaju interes formirati zajedničko natjecanje. Trebalo bi voditi računa i razgovarati o važnim pitanjima, političkoj situaciji i komercijalnoj strani natjecanja", rekao je Laurinec, prenosi Žurnal.rs.

Laurinec je u Zagrebu pratio i posljednje dvije važne skupštine HNS-a, a svjedočio je i sramotnim događanjima na onoj izbornoj prije godinu dana. Tada je podržao izbor Vlatka Markovića, a sve nemile scene oko toga opravdao je ovdašnjim mentalitetom. Kao slovački predstavnik u Uefi zna kakvi su stavovi manjih zemalja prema regionalnim ligama. Slovaci i Česi već godinama dogovaraju novo ujedinjenje čehoslovačke lige, projekt je već dostavljen Uefi, kao i ženska regionalna liga Belgije i Nizozemske.

"Ta su dva primjera najviše odmakla u procesu razmatranja ideje. Taj će se prijedlog dati na razmatranje na Izvršnom odboru Uefe. Nadam se pozitivnom odgovoru. Ovo su zemlje među kojima nema političkih tenzija, a ista je ekonomska situacija", dodao je Laurinec.

Na sastanku u Beču nedavno su pokrenuti razgovori s predstavnicima saveza europskih zemalja, no na njemu nije bilo hrvatskih predstavnika. Točnije, jedini predstavnik s prostora bivše Jugoslavije bio je Zoran Laković, glavni tajnik FSS-a, koji je imenovan članom Uefine radne skupine.

Ovaj sastanak označio je veliku prekretnicu u Uefinoj politici što se regionalnih liga tiče. Dugi niz godina europska je nogometna federacija odbijala podržati bilo kakva natjecanja koja bi mogla biti konkurencija Ligi prvaka ili Europa ligi, ali ekonomska kriza i dominacija stalno istih klubova u europskim natjecanjima povećale su nezadovoljstvo u savezima i ligama zemalja srednje i istočne Europe.

Pročitajte više