Ukrajina - Engleska: Zašto će Hrvati navijati za domaćina?

JEDAN domaćin Europskog prvenstva već se oprostio u skupini, a drugi večeras ima priliku pobjedom osigurati četvrtfinale. Problem je što će Ukrajincima u Kijevu s druge strane stajati Englezi kojima treba barem bod kako bi bili sigurni u prolaz skupine. U igri je još i Francuska kojoj je također dovoljan remi. Utakmice se igraju od 20:45.

Sjetite se kvalifikacija za SP

Ukrajinci imaju prednost domaćeg terena i navijača, a i pobjedu u posljednjem međusobnom ogledu. Bilo je to u listopadu 2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u skupini u kojoj je igrala i Hrvatska. Ukrajinci su tom poklonjenom pobjedom u, za Engleze, nebitnoj utakmici ostavili Slavena Bilića bez SP-a. U Dnjipropetrovsku Nazarenko je u 29. minuti zabio jedini gol na utakmici. Pola godine ranije Engleska je u Londonu golovima Croucha i Terryja slavila 2:1, a Švečenko je ublažio poraz. Ukrajinci su u dodatnim kvalifikacijama poraženi od Grčke.

Zanimljivo, Englezi i posljednjih pet pokušaja nisu uspjeli pobijediti domaćina velikog natjecanja. Padali su protiv Švicarske, Italije, Španjolske, Švedske i Portugala.

Vraća se Wayne Rooney!



Najvažniji trenutak za Englesku otkada je stigla u Ukrajinu je večerašnji povratak Waynea Rooneyja u dres "Tri lava". Rooney je odrađivao dvije utakmice suspenzije zbog udaranja igrača u kvalifikacijama, ali Englezi su pod vodstvom novog izbornika Royja Hodgsona izborili pobjedu prortiv Švedske, dok su s Francuskom u 1. kolu remizirali.

Englezi su stigli na Euro bez velikih najava i očekivanja, Hodgson je preuzeo momčad tri tjedna prije Eura, a zbog ozljeda važnih igrača jedva je složio popis 23 igrača. Ipak, nakon dva kola poraslo je samopouzdanje.


"Snovi su smisao nogometa i sretni smo što ljudi vjeruju da možemo otići još dalje", rekao je Hodgson uoči utakmice u kojoj će na raspolaganju konačno imati sve igrače. Pitanje je hoće li mjesto Rooneyju otvoriti odmaranjem Carrolla ili Walbecka.

Blokhin bez Ševčenka?

Ukrajincima se smiješi četvrtfinale. Pobjeda je imperativ, a povijest je pokazala, nije ni nemoguća. Oleg Blokhin može biti zadovoljan predstavom protiv Šveđana i velikim bljeskom iskusnog Andrija Ševčenka.

"Nitko ne očekuje da letimo do mjeseca, nemojmo fantazirati. Englezi su jedni od favorita, pritisak je na njima. Mi moramo igrati opušteno, rezultat nam nije povoljan i borit ćemo se do posljednje minute. Gradimo novu mladu momčad, Englezi će biti nervozni", rekao je ukrajinski izbornik kojeg ipak brine moguć izostanak Ševčenka zbog bolova u koljenu.

"Ako neće igrati, bit će veliki gubitak", rekao je Blokhin i poručio da su šanse 50-50. 

Pročitajte više