Umro jedan od najboljih gruzijskih nogometaša svih vremena

RAMAZ ŠENGELIJA, vjerojatno najbolji gruzijski nogometaš svih vremena, iznenada je preminuo u četvrtak u Tbilisiju u 56. godini života.

"Gruzijski je nogomet ostao bez jednoga od svojih najboljih igrača u povijesti", priopćili su iz  Gruzijskog nogometnog saveza, a kao uzrok smrti navodi se srčani udar.

Posljednjih godina bivši napadač Dinama iz Tbilisija, s kojim je 1981. godine osvojio UEFA-in Kup pobjednika kupova, a 1978. naslov ruskog prvaka, obnašao je dužnost dopredsjednika GFF-a.

Najboljim igračem Sovjetskog Saveza proglašen je 1978. i 1981. godine. U nacionalnom je prvenstvu za svoj klub skupio 358 nastupa i 149 golova. Od 1979. do 1983. godine za reprezentaciju Sovjetskog Saveza skupio je 26 nastupa i deset golova.

S Olegom Blohinom predvodio je napad SSSR-a na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine, na kojem je odigrao svih pet utakmica. Zabio je ondje u remiju 2:2 protiv Škotske, te bio najbolji sovjetski igrač u velikoj utakmici protiv Brazila, koju su Južnoamerikanci na kraju pobijedili 2:1.

Pročitajte više