Upozorenje nogometnog sindikata: Igrači, ne potpisujte građanske ugovore!

Foto:Screenshot

ODVJETNIK Eduarda da Silve Ivica Crnić izrazio je zadovoljstvo, još uvijek nepravomoćnom, presudom Općinskog suda u Zagrebu, kojom su poništeni ugovori izmđu hrvatsko-brazilskog napadača i Zdravka Mamića.

Crnić je objasnio da je sud primijenio posebne sportske popise koji dopuštaju da se odrebe ugovora primjenjuju najduže četiri godine, a ne doživotno, te ocijenio da je naknada od 20 posto lihvarska.

"Primjena tih propisa ima veliku važnost ne samo u ovom slučaju nego i veliku principijelnu važnost, jer ukazuje da prema sportašima treba primijeniti posebne pripise, te može biti okidač za i brojne druge slične slučajeve", kazao je Crnić.

"Pravila štite sportaše. No, otvara se potreba da se pitanje menadžerstva u sportu drugačije uredi, da se primjenjuju pravila FIFA-e i HNS-a, koje nisu u ovom slučaju primijenjene", dodao je Crnić.

Nogometni sindikat: Igrači, ne potpisujte građanske ugovore!

U Dnevniku 3, jedan od čelnika nogometnog sindikata Mario Jurić također je komentirao temu: "Bit ću sretan ako to postane sudska praksa. No, ovo nije pravomoćna presuda".

"Mi, kao nogometni sindikat, predlažemo da se stvori između igrača i menadžera odnos kakav regulira FIFA, da se poštuju pravila. To znači da ugovor može maksimalno trajati dvije godine. Ukoliko ugovor ne određuje provizuju, FIFA propisuje 3 posto. I traži da se stvari rješavaju unutar nacionalnih organizacija ili pred FIFA-om. Savjetujemo igračima da ne potpisuju građanske ugovore nego ugovore s licenciranim Fifa menadžerima", dodao je.

"Smatramo da je needuciranost nogometaša glavni problem. Proveli smo istraživanje, na prste ruku možete izbrojati igrače s fakultetom, a ima ih i bez srednje škole. Vidjeli smo taj problem, imamo cilj do 2020. imati 50-ak nogometaša na fakultetu. Ponudili smo svim profesionalnim sportašima studiranje u Danskoj za 300 eura, što financira Danska. To je pravi smjer, nogometši će biti bolje upoznati sa svojim pravima", tvrdi Jurić.

"Nije Mamić najveći problem hrvatskog nogometa. Ima i drugih predsjednika koji jednako krše prava nogometaša", zaključio je.

Ćiro: U ovakvoj Hrvatskoj Mamić ne može izgubiti

Oglasio se i Ćiro Blažević:

"Ne vjerujem da u ovoj neuređenoj Hrvatskoj Mamić može izgubiti. Sve je prilagodio sebi i niti u jednoj zemlji to ne bi mogao. Nemojte praviti iluzije da će išta od toga biti".

> Presuda Mamićevom poslovanju: Eduardo srušio harač vladara hrvatskog nogometa!

> Eduardo dobio svoju prvu bitku protiv Mamića, ali rat se nastavlja

Pročitajte više