Ups! Velika Gorica je - prvoligaš!



TO NIJE iznenadno tumačenje nezavisnih pravnika, koji su sprječavanje prošlogodišnjeg prvaka Druge liga da zasluženo zaigra u višem rangu, već odavno proglasili nebuloznim. Nije ni vapaj navijača ili predsjednika Gorice Nenada Črnka, koji zbog odluke HNS-ovih tijela zajedno sa članovima kluba trpi ogromne gubitke. Radi se, naime, o rješenju krovne organizacije hrvatskog sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je 26. ožujka potvrdio da je Nogometni klub Gorica tekuću sezonu trebao provesti u Prvoj HNL!

Ova odluka praktički je i potvrda da je Prva HNL neregularno natjecanje još od 20. lipnja 2011. godine kada je Izvršni odbor HNS-a opozvao Gorici prvoligašku licencu. Zahtjev Gorice prema HOO-u u ladici pravne službe Zlatka Mateše stoji od studenog, stoga je potrebno podsjetiti na demonstraciju sile koju je HNS u ovom slučaju proveo te dodatno objasniti koliku zapravo težinu ima rješenje HOO-a kojeg je Index u posjedu. Krenimo kronološkim redom.

Izvršni odbor poništio je odluku vlastite Komisije koju je ovlastio za izdavanje licenci, bez pravnog uporišta

HNK Gorica kao prvak Druge lige prošle sezone dobio je prvoligašku licencu nakon što je od grada Velike Gorice pribavio garanciju za podizanje reflektora na stadionu. Bio je to jedini neispunjeni kriterij sukladno Pravilniku o licenciranju koji je godinama primjenjuje prema potrebi i željama pojedinih struktura. Žalbeno tijelo za licenciranje 28. travnja 2011. godine izdaje Gorici licencu za natjecanje u Prvoj ligi za 2011/12 godinu, s obvezom odigravanja utakmica na stadionu NK Zaprešić. No, Izvršni odbor HNS-a 20. lipnja 2011. već izdanu licencu opoziva  "jer Gorica ne ispunjava infrastrukturalne kriterije odnosno nema prijavljen stadion za odigravanje utakmica prve lige u općini u kojoj je sjedište kluba".

Nije beznačajan podatak da je prvoligaška licenca zbog iste problematike uskraćena NK Pomorcu, koji je svoje mjesto morao ustupiti Dinamovom satelitu Lokomotivi, pa su mnogi opoziv licence Gorici pripisali pravdanju te odluke. Umjesto Gorice je, pak, u prvu ligu ušla NK Istra, koja je stala na stranu vrhuške HNS-a na izborima za predsjednika. Odluka u opozivu licence Gorici pokrenula je lavinu kritika, između ostalog i zbog toga što Izvršni odbor nije nadležan za takvo što. Ovlastio je upravo Komisiju za licenciranje čiju je odluku ukinuo bez pravne osnove.

Kad Komisija prikriva tragove...

5. srpnja stiže nova, iznenadna odluka Komisije za licenciranje koja ovaj put opoziva Gorici licencu, a Žalbeno tijelo iste komisije odbija žalbu Gorice na tu odluku, pokušavajući barem djelomično opravdati svoj pravno-silovateljski čin. Grotesku je ispisala Arbitražna komisija HNS-a koja 30. rujna 2011. godine pobija odluku IO-a o osporavanju licence Gorici, ali to čini na polovičan način, iako ima pravnu snagu da tu odluku i poništi. Drugim riječima, daje Gorici za pravo, ali pozivanjem na krivi članak zapravo rado u korist HNS-a. I to tri mjeseca nakon zaprimanja zahtjeva Gorice i njezinog zastupnika Ivana Brlekovića za poništenje odluke IO-a HNS-a. Na taj način Gorica je ostala drugoligaš, a prva liga postala neregularno natjecanje, što je ovih dana potvrdio i HOO.

HOO: Izvršni odbor neovlašteno je Gorici uzeo licencu!


"Zbog izričitih odredaba Pravilnika o licenciranju klubova, kojeg je, naglašava se, donio upravo sam Izvršni odbor HNS-a pravno nije moguće objasniti zašto je taj isti IO HNS-a uzurpirao ovlast tijela koju mu je sam propisao te neovlašteno i protupropisno donio odluku o opozivu licence. IO grubo je kao nenadležno tijelo povrijedio i Statut HNS-a i Pravilnik o licenciranju klubova. Stoga Vijeće športske arbitraže utvrđuje da je ta odluka ništavna od trenutka donošenja, pravno se smatra nepostojećom i kao takva nije smjela proizvesti ni stvarne ni pravne posljedice", navodi se u rješenju Vijeća športske arbitraže HOO-a.

Ogoljeni su do kraja: HOO o nebulozama HNS-a

Nadalje, Vijeće športske arbitraže HOO-a "uzgredno izražava svoje stajalište prema kojem je Arbitraža HNS-a trebala odluku o žalbi na opoziv licence od strane IO-a donijeti u razumnom roku", dakle nipošto nakon početka natjecanja u Prvoj HNL. "Možda u tom slučaju Komisija za licenciranje ne bi naknadno donijela odluku o opozivu licence koja se izričito poziva na ništavnu odluku IO-a HNS-a, iako je ta Komisija kao uostalom i žalbeno tijelo, u svom radu samostalna i neovisna"


Preciznije rečeno, na HOO-u nije prošla suluda naknadna odluka Komisije za licenciranje koja je pokušala opravdati nepravednu odluku IO-a o oduzimanju licence.

"U najmanju je ruku iznenađujuće da se Komisija za licenciranje, kao isključivo nadležno tijelo u obrazloženju svoje odluke oslanja i na utvrđenje IO-a", jasan je HOO.

HNS pokušao je dokazati nenadležnost Vijeća HOO-a, no odredbe Zakona o sportu nisu im išle u korist.

Prema krovnoj hrvatskoj sportskoj organizaciji Gorica je i danas, de jure, prvoligaški klub, a činjenica da je ipak nema na ljestvici prve lige pokazuje da su time uzdrmani temelji hrvatskog nogometa, ili ono što je od njih ostalo. Slobodni smo reći da je HNS-ov čin bio razbojnički. Povrijedili su vlastiti Statut, zakone Republike Hrvatske te teško diskriminirali klub kao i sve njegove članove, od prve momčadi, do podmlatka.

HNS pokušao je dokazati nenadležnost Vijeća HOO-a, no odredbe Zakona o sportu nisu im išle u korist.

Gorica će putem svog zastupnika predmet predati na redovni sud, potražujući naknadu štete, izgubljenu dobit, štetu za povredu prava osobnosti svih članova kluba. Procjenjuje se da se radi o ukupnoj šteti od dva milijuna eura.

Pročitajte više