Utrka svih utrka na kišom okupanom Interlagosu: Vettel ili Alonso?

POSLJEDNJA utrka sezone u Formuli 1 održava se u Brazilu. O naslovu prvaka odlučuju Sebastian Vettel i Fernando Alonso.

Vetel, aktualni prvak, ima trinaest bodova prednosti i startat će s četvrtog mjesta, dok će Alonso u utrku krenuti sa sedme pozicije. 

Alonso će treći naslov svjetskog prvaka osvojiti ako:

1. Pobijedi, a Vettel ne bude među prva četiri.

2. Završi drugi, a Vettel bude lošije plasiran od osmog mjesta

3. Završi treći, a Vettel bude lošije plasiran od desetog mjesta

Vettel: Svi su vidjeli da smo ranjivi

"Ako pogledate posljednje utrke, u svakoj smo imali malo problema. Ako se vidi da ste ranjivi, onda možete ostati bez bodova", smatra Vettel kojeg ne brine što iza njega starta Alonsov momčadski kolega Felipe Massa.

"Uvijek će biti netko pored vas. Ne bi bilo zanimljivo da sam krećem u utrku. Mislim da je normalno da svi žele vidjeti uzbudljivu utrku."

Alonso: Ako bude kiša...

Španjolski vozač vjeruje da po kiši može do prvog mjesta.

"Moje šanse za pobjedničkim postoljem su netaknute. Ipak, u normalnim okolnostima ne bih imao priliku pobijediti u Brazilu. Ali, ako bude kiša i ako utrka bude kaotična mogu slaviti", izjavio je Alonso nakon kvalifikacija.

"Nevjerojatno je da smo na zadnjoj utrci u borbi za naslov. Mislio sam da ćemo se od naslova oprostiti u Monzi ili Singapuru. Još uvijek smo u igri i definitivno se nećemo predati."

Domenicali: Nitko nije zaslužio naslov više od Alonsa

Stefano Domenicali, šef Ferrarija, nije zadovoljan kvalifikacijama.

"Nismo zadovoljni kvalifikacijama, ali cijele sezone smo bolji na utrkama nego u kvalifikacijama. Ako bude padala kiša, imat ćemo šansu za naslov", rekao je Stefano Domenicali i dodao da je Alonso zaslužio naslov.

"Fernando je zaslužio ovaj naslov više od svih ostalih vozača. Sve što možemo napraviti je da damo sve od sebe, 120 posto i da mu pomognemo da postane prvak."

Hill: Vettel ima 65% šansi

"Rekao bih da je Sebastian sigurni favorit s obzirom da ima 13 bodova prednosti. No, vozač poput Fernanda Alonsa nikako se ne smije otpisati. On je vrlo pametan i vješt vozač i sposoban je napraviti čudo", rekao je Hill i malu prednost dao Nijemcu.
 
"Kada bih morao govoriti o omjerima, rekao bih da Vettel ima 65% šansi."

Kladionice daju mnogo veću prednost Vettelu. Koeficijent da će on postati prvak je 1.20, a na Alonsa 4.00.

Schumacher se oprašta od F1, Hamilton od McLarena

Michael Schumacher u Brazilu odvozit će posljednju utrku u karijeri. Na istoj stazi prije šest godina prvi put je na veličanstven način otišao u mirovinu, s 19. mjesta stigao je do četvrtog. Nedovoljno da osvoji naslov prvaka pored Alonsa.

"Samo želim uživati. Neće biti tuge i neće biti pritiska na meni jer nismo u borbi za naslove. Sretan sam što završavam ovaj period života i okrećem se novom", poručio je legendarni Nijemac uoči oproštajne utrke u koju će krenuti s 13. mjesta.

Schumacher je u karijeri pobijedio 91 put, 155 puta bio na podiju, a 68 puta je osvojio pole-position. Prvu pobjedu ostvario je 1992. u Belgiji, a posljednju u Kini 2006. godine.

"Dvadeset godina u Formuli mi je donijelo mnogo uzbuđenja i zabave. Mislio sam da ću voziti samo 5-6 godina, a u F1 sam se zadržao 21 godinu. Drugima je teško i zamisliti koliko je to mnogo vremena i odricanja."

Vettel se prisjetio trenutka kada je upoznao svog idola.

"Imao sam čast upoznati Michaela kad sam bio dijete. On je bio moj heroj, istinska inspiracija za mene i sve moje prijatelje. Bio je naš idol", izjavio je Vettel o Schumiju.

U Brazilu će se Hamilton oprostiti od McLarena. Od sljedeće sezone zamijenit će Schumachera u Mercedesu. U posljednju utrku u McLarenovom bolidu krenut će s prve pozicije.

Utrka u Brazilu počinje u nedjelju u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. Meteorolozi najavljuju prolom oblaka.

Pročitajte više