Vamos Kostarika! Srušili Talijane i izborili osminu finala u skupini s tri svjetska prvaka!

Foto: Index

PRVI put nakon 1990. godine Kostarika će igrati u osmini finala SP-a! Kapetan Ruiz u Recifeu je srušio Talijane koji će se s Urugvajem u posljednjem kolu boriti za prolaz. Englezi idu doma, a Talijanima će za osminu finala u direktnom okršaju s Urugvajem biti dovoljan i bod.

>>> Englezi idu kući, Hodgson ostaje izbornik! 

Izbornik Kostarike Jorge Luis Pinto o bodovima više ne mora brinuti. Nakon 14 godina momčad sastavljena mahom od igrača minornim europskih klubova ide u drugi krug, i to kao prva iz skupine s tri svjetska prvaka. Riječ je zaista o senzaciji, najvećoj u dosadašnjem dijelu SP-a.

Mario Balotelli je u prvom dijelu promašio dvije velike šanse Italije, a to su bili momenti preokreta. Pola sata gledali smo sterilnu utakmicu, no kraj poluvremena ponudio je mnogo uzbuđenja, među njima i sumnjivi start Chiellinija na Campbellu u kaznenom prostoru Kostarike. Sudac Osses nije ga vidio dovoljnim za kazneni udarac.

No, ako je Chiellinijevo "čišćenje" bilo za jedanaesterac, pravda je zadovoljena već u sljedećem napadu Kostarike. Sjajno je ubacio Diaza s lijeve strane, a Ruiz na drugoj stativi pogađa glavom od prečke. Sucu je na sat stigla poruka Oka sokolovog - lopta je prešla crtu i Kostarika je jurnula po osminu finala. Doslovno tako: srednjeamerička momčad nije se povukla kod vodstva protiv četverostrukih prvaka svijeta, već je nastavila sa svojom igrom. Ta igra upravo je sjajna, u oba smjera. Možemo pričati o senzaciji, ali samo kada pogledamo skupinu koju je Kostarika neokrznuto prošla. Ako sudimo prema njihovoj igri, ovo je daleko od senzacije.


Kostarika prvi put prijeti u 7. minuti. Bolanos je izveo korner, a Borges glavom puca iznad grede. Do sljedeće prilike čekalo se 24 minute. Pirlo je dugačkom loptom odlično uposlio Balotellija, koji je lobom uspio prebaciti vratara Navasa, ali je lopta završila pored gola. U 33. minuti ponovno je Balotelli u akciji, pucao je sa 18 metara ali ravno u golmana Kostarike.

Tri minute kasnije Bolanos sa 20 metara odlično puca, ali Buffon je na mjestu.

Gol ofenzivca PSV-a Ruiza došao je u najgorem momentu za Talijane, na samom izmaku poluvremena. U nastavak su Prandellijevi igrači krenuli puno ambicioznije, a izbornik je umjesto trojice veznjaka uveo tri napadača - Cassana, Insignea i Cercija.


No, talijanska inicijativa bila je jalova, pa su se jedine opasne situacije pred golom Kostarike dogodile iz prekida. U 53. minuti Pirlo je pokušao iz slobodnog udarca, ali Navas brani. Posljednju je šansu, u 90. nakon kornera, Cassano zapucao pored gola.

U zadnjem kolu 24. lipnja igraju Italija - Urugvaj i Kostarika - Engleska. Kostarika je četvrta ekipa koja je izborila osminu finala nakon Nizozemske, Kolumbije i Čilea.

ITALIJA: Buffon - Abate, Darmian, Barzagli, Chiellini - Thiago Motta (Cassano, 46), De Rossi, Candreva (Insigne, 57), Pirlo, Marchisio (Cerci, 69) - Balotelli.

KOSTARIKA: Navas - Gamboa, Gonzalez, Umana, Bolanos, Duarte - Tejeda (José Miguel Cubero, 68), Junior Diaz, Borges, Bryan Ruiz (Brenes, 81) - Joel Campbell (Urena, 74).

STRIJELCI: 0-1 Bryan Ruiz (44).

SUDAC: Enrique Osses (Čile)

STADION: Pernambuco Arena

GLEDATELJA: 41.000

Pročitajte više