Velika mrlja za kraj sjajne karijere

Foto: Motaža / Screenshot / HINA

JOSIP ŠIMUNIĆ rođen je 18. veljače 1978. godine u Canberri, kao dijete Hrvata iz Bosne koji su emigrirali u Australiju. Vrlo rano je počeo igrati nogomet i školovao se na australskom institutu za sport prije nego je potpisao za Melbourne Knightse, u čijem je dresu 1996. godine dobio nagradu za najboljeg mladog igrača Australije.

> FIFA potvrdila: Šimuniću 10 utakmica suspenzije zbog pozdrava "Za dom", Mandžukić propušta Brazil!

> "Strašno je i gadljivo što su napravili Joeu"

> Sjajna karijera s nesretnim završetkom

> Tamo gdje je rođen Joe

Odlične igre nisu promaknule europskim klubovima pa je 1998. napravio veliki korak u karijeri i potpisao za njemački HSV. U dvije sezone u Hamburgu nije se baš naigrao,  tako da početkom novog milenija prelazi u Herthu, gdje će narednih godina ostaviti duboku trag. U dresu ovog berlinskog kluba odigrao je preko 200 utakmica u svim natjecanjima, a odličnim igrama i zalaganjem došao je do kapetanske trake ovog njemačkog velikana.

Nakon devet godina u dresu Herthe, Šimunić je odradio dvogodišnji ugovor u Hoffenheimu, nakon čega je u ljeto 2011. godine potpisao za zagrebački Dinamo. Pod okriljem Modrih, Šimunić je osvojio dva naslova prvaka i jedan hrvatski Kup, a dvaput je kao kapetan predvodio Dinamovce u najcjenjenijem klupskom natjecanju svijeta.



Ništa manje zapažene nastupe Šimunić nije imao ni u reprezentativnom dresu, u kojem je debitirao 2001. godine. U posljednjih 12 godina bio je nezamjenjivi član obrane hrvatske reprezentacije. Odigrao je čak 105 utakmica i postigao tri gola, što ga svrstava na treće mjesto po broju nastupa u povijesti nogometne reprezentacije Hrvatske.

Joe je igrao na dva svjetska prvenstva, 2002. u Japanu i Koreji te 2006. u Njemačkoj i tri europska prvenstva, 2004. u Portugalu, 2008. u Austriji i Švicarskoj te 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Svjetski poznat postao je na svjetskoj smotri u Njemačkoj u dvoboju protiv Australije, kada mu je engleski sudac Graham Poll dodijelio čak tri žuta kartona prije no što ga je isključio.

Poll je u autobiografiji koja je izašla nekoliko godina kasnije otkrio kako je Šimunića zamijenio za broj 3 australske reprezentacije Craiga Moorea, jer je Joe imao izvorni australski naglasak. Osim navedenog, Šimunić je poznat i po nevjerojatnoj tehnici, kojom je često izluđivao protivničke napadače. Niko Kranjčar u nekoliko je navrata istaknuo kako Joe na terenu djeluje kao Ronaldinho.

Ipak, najveća kontroverza u njegovoj gotovo 20-godišnjoj karijeri dogodila se 19. studenog 2013. godine, kada je nakon kvalifikacijskog dvoboja protiv Islanda na Maksimiru, uzeo mikrofon i pozvao gledateljstvo na ustaško skandiranje. Uslijedila je osuda svih političkih instanci i medija, a stasiti branič konstantno je tvrdio kako je on samo iskazao svoju ljubav prema domovini.

Pročitajte više