Velika pobjeda Mourinha i Ronalda: Real ponizio Barcelonu na Camp Nou!

Foto: AFP

REAL MADRID ponizio je Barcelonu u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa Kralja. Izabranici Josea Mourinha protutnjali su Nou Campom s 3:1 i s ukupnih 4:2 izborili finale u kojem čekaju boljeg iz dvoboja Seville i Atletico Madrida.

> Šteta što Platini ovo nije vidio: Navijači Reala bacili baklju na Katalonce

Real slavi "najboljeg igrača na svijetu", Barcelona u šoku: "Nismo ovo očekivali"

Barcelona je napala od prve minute. Andresa Iniesta je probio po lijevoj strani i tukao s 25 metara iskosa pored gola. U trećoj minuti Lionel Messi je propustio veliku priliku. Pedro je sjajno proigrao Argentinca koji s pet metara loptu šalje pored desne vratnice gostujućeg gola. Opsada Realovog gola završila je u sedmoj minuti udarcem Cesca Fabregasa kojeg je bez problema zaustavio Diego Lopez.

Ronaldo za povijest

Real je poveo u 12. minuti zahvaljujući čudesnom Cristianu Ronaldu. Portugalac je sjajno istrčao kontranapad, ušao u kazneni prostor i predriblao Gerarda Piquea koji ga ruši klizećim startom. Sudac Alberto Undiano Mallenco je pokazao na bijelu točku, a Ronaldo je s 11 metara poslao loptu u jednu, a Pinta u drugu stranu. Ovim golom Ronaldo je ušao u povijest jer se šesti El Clasico zaredom na Camp Nou upisao u strijelce.


Pique je zaustavio Ronalda, ali prekršajem

Nekoliko minuta kasnije i Messi je tražio jedanaesterac, a zatim i Pedro, ali je Mallenco opravdano oba puta odmahnuo rukom. Ipak, pritisak domaćih igrača i navijača na suca urodio je plodom u 28. minuti. Mallenco je Barceloni poklonio slobodan udarac na 20 metara od Realovog gola. Messi je lukavo pucao ispod živog zida, no lopta odlazi malo pored gola. Ovu minutu treba upamtiti i zbog toga što se u njoj posljednji put ukazao Messi. Do kraja utakmice, bio je nevidljiv.

Di Maria "slomio" Puyola, Varane dokrajčio Katalonce

Real je sjajnom akcijom otvorio drugo poluvrijeme. Mesut Ozil je proigrao Fabija Coentraoa koji s lijeve strane iskosa puca točno u Pinta. Nakratko, Barcelona se probudila. Topovski udarac Sergija Busquetsa obranio je Lopez, a Sergio Ramos izblokirao je pokušaj Inieste.

Do drugog gola Real je stigao, ponovno, iz sjajnog kontranapada. Sami Khedira je u 58. minuti poslao odličnu dugu loptu prema Angelu Di Mariji koji je na maestralan način prevario Carlesa Puyola i pucao, Pinto je obranio, a odbijenu loptu je Ronaldo sjajno primio i rutinski pospremio mrežu za svoj osmi gol u posljednjih šest utakmica na Barceloninom stadionu.

Deset minuta kasnije Barcelona se oprostila od Kupa. Ozil je petom izborio korner nakon kojeg Raphael Varane glavom pogađa za 3:0. To je 19-godišnjem Francuzu drugi gol protiv najvećeg rivala, nakon što je u prvoj utakmici na Santiago Bernabeu donio izjednačenje Realu. Poraz Barcelone je ublažio, ako se ovakav poraz i može ublažiti, Jordi Alba nakon lijepe akcije u 88. minuti. Luka Modrić nije dobio priliku u pobjedničkoj momčadi.

 

Mogu li zvižduci 90 tisuća navijača probuditi Barcelonu?

Porazom u El Clasicu nije završila Barcelonina noćna mora. Messija i društvo čeka već u subotu novi dvoboj s Realom, a zatim i lov na dva gola minusa protiv Milana u osmini finala Lige prvaka. Barcelona nakon tri loše odigrane "velike" utakmice (Real, Milan, Real) djeluje razbijeno i nemoćno.

Isto tako djeluje i Messi, koji se iživljava protiv Levantea i sličnih momčadi, a u El Clasicu statira drugu utakmicu zaredom dok se Ronaldo iživljava nad njim i njegovim suigračima. Dugo se nije desilo da se već u 60. minuti zviždi Barceloni na domaćem stadionu, a Real je na krilima Ronalda uspio upravo to. Navijači su zvižducima i ranijim napuštanjem stadiona poručili da ih ne zanima dodavanje, nego golovi, da ih ne zadovoljava razbijanje Osasune, nego trofeji, a vjerojatno će u ovoj sezoni ostati na samo jednom naslovu, onom španjolskog prvaka.

Barcelona je i ovu utakmicu počela bez pravog napadača. Od prve minute priliku je dobio Fabregas, dok je na klupi ostao David Villa. Možda Barcelona ne bi pobijedila s Villom, koji je u igru ušao kod 0:2, ali s Fabregasom nije ni imala šanse za pobjedu jer je usporio i upropastio skoro svaki ozbiljniji napad svoje momčadi.

Kako je Mourinho ponovno pobijedio Barcelonu?

I dok mnogi treneri predvođeni Luisom van Gaalom "lupaju" da Mourinho mora promijeniti nešto kako bi pobijedio Barcelonu, Portugalac pokazuje da ima recept za Katalonce i da je iz svakog poraza nešto naučio. Čvrsto, agresivno i dubokim presingom ni ovaj put nije dozvolio Barceloni da se razmaše. "Eto vam lopta, a mi ćemo zabijati", kao da je poručio Mourinho koji je preko Ronalda i Di Marije kaznio sporu i istrošenu zadnju liniju Barcelone.

Hrabar potez Portugalca je i postavljanje Varanea u prvih jedanaest dok na klupi sjedi Pepe. Varane je još jednom pokazao da se ne boji izazova i još jednom je nebeskim skokom svladao Pinta. Pravo čudo bi se moralo dogoditi da ovaj mladi Francuz ne postane jedan od najboljih braniča na svijetu.


Mourinho je vjerovao u Varanea, a Francuz mu je to vratio novim golom protiv Barcelone

Mourinho je na klupi ostavio i Modrića i Kaku, ali ni tu nije pogriješio budući da su Ozil, Khedira i Alonso odigrali sjajnu utakmicu i razbili Barcelonine vanzemaljce Xavija i Iniestu. Ovom pobjedom Real je stavio ruku na novi trofej, četvrti pod Mourinhovim vodstvom, ali dobio i mnogo više od toga - veliko samopouzdanje uoči uzvrata na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda.

Za kraj, pohvalimo i Barcelonu koja je novi poraz od Mourinha podnijela dostojanstveno, bez paljenja prskalica i pokušaja davljenja Portugalca.

Pročitajte više