Veliko ništa u gradskom derbiju

Foto: Mario Strmotić/FaH

PRED sedam tisuća gledatelja na Poljudu, 56. gradski derbi Hajduka i Splita završio je bez pogodaka. Bio je to od prve do posljednje minute pravi taktički rat na sredini teren bez velikog broja izrazitih prilika. U odnosu na dvoboj s Rijekom, Tudor je umjesto Sušića u vatru gurnuo Anđelkovića, nadajući se kako će ovaj ponoviti partiju iz prvog ogleda na Parku Mladeži, kada je bio uvjerljivo najbolji pojedinac susreta. No, bila je to sasvim drugačija utakmica.

Crveni su se postavili čvrsto u obrani bez prevelikih ambicija da ugroze Kalinićev gol. Sve njihove akcije u pravilu su se svodile na daleka ispucavanje u protivničku polovicu, gdje se neumorni Belle hrvao s jednim, a često i dvojicom braniča Hajduka. Bio je to upravo stil igre kakav ne odgovara Tudorovoj momčadi i na koji su Bijeli nekoliko puta ove sezone razbili zube.

Tako je bilo i ovaj put. Vezni red nikako nije uspijevao ubrzati protok lopte, napadači su bili odsječeni, a još češće okruženi nekolicinom Crvenih. Stanko Mršić znalački je odsjekao krila Bijelima, tako da se jedino preostalo uzdati u prekide iz kojih je Tudorova momčad i riješila nekoliko posljednjih dvoboja. No jednostavno nije išlo, previše igrača Hajduka nije imalo svoj dan, a Split je zasluženo osvojio bod.

No vratimo se događanjima na Poljud, gdje su gosti bili ti koji su prvi zaprijetili. U 5. minuti Belle je tukao s pet metara, a Kalinić obranio uz pomoć vratnice. Samo minutu kasnije Vojnović je nakon ubačaja s desne strane sa svega nekoliko metara glavom pucao pokraj gola. Osim nekoliko dalekometnih pokušaja, bilo je to sve u prvom poluvremenu.

Nastavak je međutim ponudio nešto više uzbuđenja. U 47. minuti Milović je nakon kornera tukao s ruba kaznenog prostora, a lopta prohujala tik pokraj vratnice. U 60. minuti sjajnu su akciju odigrali Bijeli. Kombinirali su Mikanović, Kouassi i Iluridze, da bi udarac Gruzijca sa sedam metara u posljednji trenutak blokirala obrana Splita. U 69. minuti u prilici je bio i Kouassi, ali i njegov udarac iz gužve odlazi pokraj gola.

U 86. minuti imali su Bijeli posljednju priliku na susretu. Nakon ubačaja s desne strane Kiš je ostao sam na sedam metara, dobro pucao glavom, međutim zamalo poviše gola. Split je tako uspio osvojiti vrijedan bod na Poljudu, a Stanko Mršić barem privremeno ugasiti alarm koja se oglasio domaćim porazom od Istre. S druge strane Hajduk je bodom iskoristio priliku da prenoći na prvom mjestu, a Tudor dobio mogućnost da utiša šampionsku euforiju koja je počela tresti Poljud.

Pročitajte više