Vječno na rubu regularnosti: Hoće li se ponoviti "slučaj Gorica"?

Foto: Emica Elvedji / Cropix

JE LI na pomolu novi skandal u režiji HNS-a? Naveliko se već nagađa o sljedećoj sjednici IO HNS-a na kojoj će biti riječi o licencama za sljedeću sezonu. Nakon što je Inter podigao prašinu oko licence Hrvatskog dragovoljca, moguće je da drugi put u tri godine prvak 2. lige ostane bez mjesta među elitom.


HNS je jučer najavio sastanak Izvršnog odbora zbog nereda u Šibeniku gdje navijače prozivaju odgovorne za uništenje kluba, koji je zbog dugova izbačen u treću ligu. Na Šubićevcu su odjednom uvjereni kako će ih HNS spasiti pronaći način kako da poništi odluku Komisije za licenciranje. Uvjeren je bio i Dražen Medić da će HNS spasiti njegov Zagreb, ali tamo nije pomogao ni tandem Bandić-Blažević.

Drugo pitanje na dnevnom redu bit će licenca Hrvatskog dragovoljca, s kojom, tvrde iz Zaprešića, nešto ne štima. Klub iz Sigeta nije dobio licencu kod prvog postupka zbog nerješnih dugova, ali oni su navodno "riješeni" zaobilaženjem pravila. Ipak, licencu su dobili, a IO HNS-a nema ju pravo oduzeti, mada to ne bi bio prvi put...

Sjeća li se itko Gorice?

Pravo je vrijeme da se prisjetimo slučaja NK Gorice koja je skandaloznom i nelegalnom odlukom HNS-a izbačena iz Prve HNL nakon što joj je, kao prvaku 2. lige, povučena prvotno dodijeljena licenca.

Bilo je to u ljeto 2011. godine. Tada je Hrvatski dragovoljac ispao iz Lige, jedini, iako su ga trebali pratiti Lokomotiva i Istra. No, Komisija za licenciranje odbila je Pomorac zbog problema oko infrastrukture. Uložili su prigovor i tražili da se preispita status Gorice koja je bila u sličnoj situaciji, pa je IO HNS-a, djelujući izvan svojih ovlasti, promijenio odluku i uskratio i Gorici licencu pravdajući se načelom ravnopravnosti, zbog Pomorca čije mjesto je preuzela - Lokomotiva.

Gorica je krenula u pravnu bitku koja još nije gotova, a traže naknadu izgubljenih milijuna nakon što im je krovna sportska organizacija u Hrvatskoj HOO dao za pravo poništenjem sporne odluke IO-a što je značilo da je Gorica, iako član druge lige, pravno bila prvoligaš. Ova odluka praktički je i potvrda da je Prva HNL neregularno natjecanje još od 20. lipnja 2011. godine kada je IO HNS-a opozvao Gorici prvoligašku licencu.

Gorica ispada iz Lige!

> "Gore ne može": Arbitražni sud poništio odluku HNS-a o izbacivanju Gorice iz 1. HNL!

> Ups! Velika Gorica je - prvoligaš!

> Za slučaj Gorica znat će se i u Europskom parlamentu! Zašto ne znaju u DORHU?

"Liga iz koje podobni klubovi ne mogu ispasti"

Predsjednik Pomorca i bivši potpredsjednik HNS-a Miroslav Uljan tada je HNL usporedio s NBA ligom "iz koje podobni klubovi ne mogu ispasti". Nakon pogleda na tablice HNL-a posljednjih sezona, dodali bismo, nije ni daleko od toga.

Sesvetska Croatia ušla je u ligu 2008. godine, posljednje sezone Lige 12 (barem se tako mislilo). Proširenjem Lige na 16 klubova niti jedan klub nije ispao iz Lige, što bio svojevrsni presedan u nogometnoj Europi. Ušli su Međimurje, Lokomotiva, Karlovac i Istra.

Druga sezona Lige 16 nastavila se bez Sesveta i Međimurja, a ušli su Split i Dragovoljac, koji se odmah vratio u drugi razred, ali njega nisu slijedili Lokomotiva i Istra iako su po plasmanu morali.

Novi presedan je uslijedio odbijanjem prvaka Gorice i Pomorca kako bi se spasila dva "ugledna" prvoligaša, pulski u koji su tada ušli ruski milijuni te Dinamova filijala s Kajzerice. U 1. HNL ušlo je samo Lučko, kao drugoplasirana ekipa 2. lige.

Prošlog ljeta Liga je smanjena na 12 klubova, a drugu sezonu zaredom najbolji drugoligaš nije ušao među elitu. Tada je prvak bilo Dugopolje. Hoće li Dragovoljac nastaviti niz ili je "slučaj Gorica" dovoljna opomena HNS-u, kojeg bi taj već zaboravljeni skandal tek mogao skupo koštati?

Pročitajte više