Vratila se Blanka!

Foto: Getty Images / Guliver image

BLANKA VLAŠIĆ i Ana Šimić plasirale su se u finale skoka u vis na SP-u u Pekingu.

Vlašić i Šimić su kvalifikacije visa odradile bez pogreške, obje su sve visine preskočile iz prvog pokušaja, a za plasman u finale bilo im je dovoljno svladati letvicu na visini od 1.92 metara iako je kvalifikacijska norma bila 1.94m. No, kako je preko 1.92m skočilo 13 visašica, suci su odlučili kako će njima svima dopustiti nastup u subotnjem finalu koje je na programu od 12.30 sati.

Blanka, dvostruka svjetska prvakinja (Osaka 2007, Berlin 2009), na stadionu u Pekingu prije sedam godina osvojila je srebrnu medalju. Obljetnica pada baš na nedjelju.

Splićanka je najuspješnija hrvatska atletičarka na svjetskim prvenstvima s dva zlata i jednim srebrom (2011). Peking će joj biti ujedno sedmo SP, prvi put je nastupila u Edmontonu 2001. i bila je šesta. Njezin osobni rekord je 2,08 iz Zagreba 2009. godine, a ove sezone je preskočila 1,97 u Rimu i New Yorku.

Ana Šimić po drugi put nastupa na SP-u, nakon što je u Moskvi 2013. godine zapela u kvalifikacijama. Ana je u Kini uvijek dobro skakala. U Šangaju je prošle godine pobijedila u Dijamantnoj ligi, a u Pekingu je dva puta rušila osobni rekord koji trenutačno iznosi 1,99. Ove godine najviše je išla 1,94 u Rimu i Eberstadtu.

Blanka se zagrijala s tri skoka

U kvalifikacije je Vlašić jutros krenula na visini od 1.85m, koju je svladala iz prve, a isto je ponovila i na 1.89m, te 1.92m, dok je Šimić izvela skok više jer je u natjecanje krenula na visini od 1.80m. Uz Vlašić, po samo tri skoka izvele su još aktualna olimpijska pobjednica i vlasnica najboljeg rezultata ove sezone Ruskinja Ana Čičerova (33) i europska prvakinja Španjolka Ruth Beitia (36), dok je ukupno osam skakačica u finale prošlo bez rušenja.

Blanka je zbog ozljede i nespremnosti propusrila posljednje SP u Moskvi. Blanka je i dvostruka svjetska dvoranska prvakinja te drži drugi najviši skok svih vremena (2,08) iza svjetske rekorderke Stefke kostadinove (2,09 - Rim).

Po dolasku u Peking Blanka se susrela s pitanjem kada ćemo je opet gledati na visinama na koje nas je naviknula?

"Radim na tome da 2,05 opet bude konstanta. Nisam stigla ovdje sto posto spremna, ali na pravom sam putu. Doći će.... Bila sam jako nervozna uoči kvalifikacija, kao i svaki put kada dođem na natjecanje. No, sve je prošlo glatko, iznenadila sam samu sebe koliko sam na kraju bila opuštena", kazala je.

"Ne znam mogu li preko dva metra"

"Jako sam zadovoljna što su kvalifikacije prošle tako kako su prošle - s minimalnim brojem skokova. Ponosna sam što sam još jednom finalistica svjetskog prvenstva jer je i sam dolazak u Peking još prije dva tjedna bio neizvjestan. Tetiva se danas 'nije puno bunila' i u sljedeća dva dana do finala bit će krucijalno da napravimo sve što je potrebno za oporavak"

"Drago mi je što sam se podsjetila kakva je staza ovdje u Ptičjem gnijezdu, pa će mi zbog toga biti puno lakše u subotu. U finalu je sve moguće! Mislim da će se medalje dijeliti na visinama iznad dva metra, a mogu li ja to trenutačno - uistinu ne znam", zaključila je. 

Pročitajte više