Vratnica spriječila "građanski rat": Brazil nakon lutrije penala u četvrtfinalu!

Foto: Index

BRAZIL se nakon kaznenih udaraca praktički nezasluženo provukao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Junak Carioca bio je osporavani Julio Cesar koji je obranio nekoliko izvanrednih pokušaja Čileanaca, ali i dva jedanaesterca.

Okvir gola dvaput u deset minuta spašavao 200 milijunsku naciju od "građanskog rata"

Iako su se Čileanci u grupnoj fazi natjecanja pokazali kao jedna od najspremnijih i najmoćnijih reprezentacija svjetske smotre, uoči susreta činilo se nevjerojatnim da bi o plasmanu Brazila među osam najboljih mogla odlučivati lutrija penala. Nakon novog nevjerojatnog dodira sreće, dvaput je okvir gola u deset minuta spašavao 200 milijunsku naciju od "građanskog rata", postalo je jasno kako su Carioce najveće razočaranje dosadašnjeg dijela prvenstva.


Scolarijev Brazil nema kvalitetu za naslov prvaka svijeta


Besmisleno je više argumentirati loše igre neiskustvom, bremenom očekivanjima ili postepenim napretkom. Scolarijeva momčad jednostavno nema kvalitetu za nametnuta očekivanja i samo je pitanje kada će im sreća okrenuti leđa.  S druge strane, Čileanci su odigrali jednu od najboljih utakmica u povijesti reprezentacije i s obzirom na prikazani zanos, tempo i kvalitetu, prava je šteta što ih nećemo gledati u nastavku turnira.

Brazilci se šokirali kad su shvatili da u Howardu Webbu nemaju saveznika

No vratimo se događanjima na susretu, kojim je usput rečeno odlično arbitrirao engleski sudac Howard Webb. Ni u jednom trenutku nije nasjeo na provokacije brazilskih igrača, unijevši veliku nervozu u redove Carioca, koji su od samog početka shvatili da u Englezu nemaju nikakvog saveznika. Već u petoj minuti upisali smo prvi pokušaj Brazilaca. Nakon ubačaja iz kuta lopta se odbila do Marcela, koji je topovski tukao s 25 metara tik uz vratnicu. U 12. minuti Hulk je prošao u kazneni prostor, s leđa ga je gurnuo Medel, a na dramatični pad sudac je s pravom ostao nijem.

Gol Sancheza nakon greške Hulka potpuno presjekao Brazilce


U 18. minuti Brazilci su ipak poveli. Nakon ubačaja iz kuta Thiago Silva je prenio loptu na drugu stativu, a David Luiz s tri metra proparao mrežu. Međutim već 14 minuta kasnije Čileanci su izjednačili. Hulk je greškom poklonio loptu Vargasu, koji je uposlio Sancheza za mirnu završnicu. Ovaj gol potpuno je presjekao domaćine, što su gosti vrlo spretno iskoristili i dominirali velikim dijelom utakmice. Do kraja poluvremena upisali smo još dvije prilike. U 35. nakon ubačaja sa strane Neymar je tukao glavom zamalo pokraj gola, a sedam minuta kasnije Alves dalekometnim projektilom zagrijao Brava.

Webb poništio regularan gol Hulka!?

Drugo poluvrijeme počelo je u znaku velike gužve koja se dogodila pred golom Julia Cesara u finišu prvog. Dominaciju Čileanaca pokušao je u nastavku slomiti Fernandinho, koji je vrlo dobro tukao s 25 metara. Bravo je samo mogao ispratiti loptu. U 55. smo upisali još jedan zanimljiv trenutak. Dubinsku loptu Hulk je primio u kaznenom prostoru i koljenom iskosa matirao Brava. Sudac je međutim svirao igranje rukom brazilskom napadaču. Bila je to ipak dvojbena odluka. U 63. minuti u velikoj su prilici bili Čileanci. Nakon ubačaja Isle u sredinu, Aranguiz je u padu pucao s pet metara, a sjajnom se reakcijom istaknuo Julio Cesar.

Pinilla umalo uništio brazilsku ekonomiju

Devet minuta kasnije uzvratili su domaćini kada je s lijeve strane ubacio je Hulk, a Jo u sredini sa svega nekoliko metara promašio vrata. Deset minuta prije isteka regularnog vremena s desna je ubacio Daniel Alves, a Neymar s pet metara glavom pucao u Brava. Mini-ofenzivu Brazilaca nastavio je Hulk dvije minute kasnije, kada je promiješao obranu, sjajno tukao, ali ravno u Claudija Brava. Utakmica je nakon 90 minuta ušla u produžetke, gdje su jedinu pravu priliku imali Čileanci i to u 119. kada je Pinilla primio loptu na rubu kaznenog prostora, okrenuo se i stresao gredu Cesarovog gola. Na trenutak zastao je dah vjerojatno svim Brazilcima.

Neymar pokazao veličinu, Jara tragičar

I onda kazneni udarci, koji su donijeli puno drame. Prvi je zabio David Luiz, nakon čega je Pinilla pucao ravno u Cesara. Slavlje je trajalo vrlo kratko jer je Willian promašio cijeli gol, međutim onda Cesar brani i udarac Alexisa Sancheza. Marcelo je povećao na 2:0, Aranguiz smanjio nakon čega je Bravo nogom skinuo pokušaj Hulka. Diaz je bio neumoljiv za 2:2, a onda je teret cijelog svijeta pao na najveću brazilsku zvijezdu, mladog Neymara koji je morao zabiti da ostavi Brazil u igri. Neymar nije pogriješio, ali jest branič Nothingham Forresta koji je zatresao vratnicu za neopisivo slavlje na stadionu Mineirao.
 

Pročitajte više