Vrhunac apsurda: Sud mu zabranio, no Mamić može doći na utakmicu u Split!

Foto: HINA

"ZDRAVKO putuje s nama u Split jer smo uložili žalbu na nepravnomoću presudu", oglasio se danas Zoran Mamić o presudi Prekršajnog suda u Splitu koja gazdi Dinama Zdravku Mamiću propisuje devet mjeseci zabrane dolaska na splitske stadione Poljud i Park Mladeži, zbog incidenta koji se dogodio u svečanoj loži Hajdukovog borilišta tijekom ogleda s Dinamom.
 
>  Brat Zoran potvrdio: Zdravko Mamić stiže u Split!
 
Tvrdnja Zorana Mamića, međutim, tek je djelomično točna. Žalba na nepravnomoćnu presudu usitinu odgađa izvršenje iste, no samo ukoliko se radi o presudi sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na stadionima. Ona je Mamiću izrečena naknadno i nakon detaljnije istrage, dok je prvotno priveden zbog narušavanja javnog reda i mira.
 
Riječ je, dakle, o dva postupka. Sukladno Zakonu o narušavanju javnog reda i mira policija je za Mamića tražila izricanje mjere opreza zabrane dolaska na splitske stadione, a koju je danas sutkinja Prekršajnog suda u Splitu rješenjem i izrekla. U tom slučaju, žalba ne odgađa izvršenje mjere opreza, u ovom slučaju zabrane.
 
Sud je, dakle, Mamiću jasno zabranio dolazak na Park Mladeži, no to rješenje na snagu stupa tek uručenjem. Tu dolazimo do vrhunca apsurda: moguće je da Zdravko Mamić izbjegne uručenje spomenutog rješenja, iako po logici stvari mjera opreza nema smisla ukoliko se s njezinim izvršenjem može odugovlačiti. No, očigledno može, obzirom da izvori iz policije tvrde da su rješenje Zdravku Mamiću dužni uručiti tek ukoliko ga on ne primi redovnim putem. Sud u tom slučaju ima pravo naložiti policiji uručenje rješenja, no čini se da su se prekasno sjetili.
 
Riječ je o vrlo zanimljivom pravnom pitanju uoči sutrašnje utakmice Splita i Dinama na Parku mladeži i utrci s vremenom koja otkriva sve manjkavosti državnog pravnog aparata. 
 
Pratite nas na Facebooku:
 

Pročitajte više