Vrsar domaćin mininogometnog EP-a: Hrvatsku će gledati milijuni

Foto: Mininogometni savez

NAKON uspješne kandidature, Europska mininogometna federacija dodijelila je Hrvatskoj domaćinstvo Europskog prvenstva u mininogometu u 2015. godini pa će Vrsar od 21. do 27. rujna ugostiti više od tisuću natjecatelja iz 32 europske reprezentacije.

Predsjednik Hrvatskog mininogometnog saveza Bruno Alpeza na današnjoj je pressici u Vrsaru rekao kako je Europsko prvenstvo važan događaj, ne samo za Vrsar, već i za cijelu Hrvatsku jer će tijekom post sezone, u rujnu, u Istri boraviti 32 reprezentacije s više od tisuću članova. Osim toga utakmice će gledati milijunski auditorij, kako na malim ekranima, tako i putem live-stream prijenosa.

Po riječima načelnika općine Vrsar Franka Štifanića posebno za ovu priliku za ovo prvenstvo na parkiralištu na samom ulazu u Vrsar, sagradit će se montažni stadion kapaciteta oko dvije tisuće gledatelja s umjetnom travom najnovije generacije koja će se uvesti iz Italije dok će oko stadiona biti mnogo sadržaja kako bi posjetitelji mogli uživati u dobrim utakmicama i predahnuti u pauzama u krugu stadiona.

"Ovime želimo pokazati Europi i svijetu kako mala destinacija kao što je Vrsar može organizirati ovako veliko i važno sportsko događanje. U suradnji s Maistrom učinit ćemo sve napore kako bi prvenstvo prošlo besprijekorno", pojasnio je načelnik Štifanić dok je direktorica turističke zajednice općine Vrsar Natalija Vugrinec istaknula kako se Vrsar nedavno, uz okolne turističke zajednice, priključio projektu Hrvatska 365, odnosno dobio oznaku PPS destinacije, pa je stoga izrazila uvjerenje da će i ova sportska manifestacija kvalitetno obogatiti ponudu za turiste.

Inče, mininogomet je sport namijenjen isključivo amaterima, igra se na terenu od umjetne trave dimenzije 42-50m x 22-30m, golovi su široki četiri metra sa šest igrača u polju. Ograda oko terena također se koristi kao sastavni dio igre, a u Hrvatskoj ovaj sport igra više od pet tisuća registriranih igrača u 12 gradova, dok se u Europi, pod okriljem Europske mininogometne Federacije (EMF), mininogomet igra u 24 zemlje članice u kojima je u nacionalnim prvenstvima registrirano više od milijun igrača.

Prvi službeni miniEURO održan je 2012. u Kišnjevu u Moldaviji gdje je Hrvatska zauzela 5. mjesto. Najveći uspjeh reprezentacija je ostvarila na Europskom prvenstvu u Grčkoj 2013. godine gdje je osvojila srebrnu medalju. Trenutno je četvrta na ljestvici Europske mininogometne federacije. Favorit ovogodišnjeg prvenstva je Rumunjska kao peterostruki prvak, a odmah nakon nje Hrvatska, Češka i Njemačka. Izvlačenje skupina bit će u Vrsaru 15. lipnja. Ulaz za vrijeme Europskog prvenstva bit će besplatan za sve posjetitelje.

Pročitajte više