Vrući tjedan za hrvatski nogomet

Foto: Hina, Index

UŠLI smo u veliki tjedan za hrvatski, ali i svjetski nogomet. Osim presudnih europskih utakmica četiri najbolja hrvatska kluba, do kraja tjedna nas čekaju i dva velika događaja u UEFA-i.

Prvi radni dan počeo je spektaklom u FIFA-i, gdje je najavljen datum odlaska Seppa Blattera, na čije će mjesto doći novi predsjednik. Ovaj sadašnji, u svom prvom nastupu pred novinarima otkako je najavio ostavku, doživio je novu pljusku kada ga je britanski komičar zasuo lažnim dolarima kao simbol korupcije u vrhu svjetske nogometne organizacije.

Hrvatska čeka ždrijeb za SP 2018.: Kako do Rusije?

Početak kraja Blatterove vladavine bila su uhićenja njegovih najbližih suradnika zbog korupcije u vrhu nogometne organizacije. Dio istrage vodi prema SP-u u Rusiji, koja je glasove za domaćinstvo 2018. navodno dobila u zamjenu za novac. Zanimljivo, time će i završiti ovaj veliki tjedan, jer u subotu se održava ždrijeb skupina kvalifikacija za SP 2018.

Hrvatska je u prvoj jakosnoj skupini i u najgoroj kombinaciji može izvući Francusku/Italiju, Poljsku, Tursku, Finsku i Gruziju; ili čak završiti u jugoslavenskoj skupini sa BiH, Srbijom, Slovenijom/Crnom Gorom i Makedonijom. Srećom po Niku Kovača i njegove igrače, izbjeći će Njemačku, Nizozemsku, Englesku, Portugal, Španjolsku i Belgiju.  >>> Opširnije

Presuda svastici na Poljudu: Hoće li se UEFA smilovati Hrvatskoj?

U kakvoj će se atmosferi čekati taj ždrijeb uvelike ovisi o "Velikom četvrtku", kada će iz UEFA-e stići kazna za svastiku na Poljudu tijekom utakmice Hrvatske i Italije sredinom lipnja.

U HNS-u, koji je u međuvremenu potresen drugim skandalima i aferama te uhićenjima Šukerovih prvih ljudi Damira Vrbanovića i Zdravka Mamića, neuobičajeno su pesimistični, no s razlogom. Nakon ponovljenih incidenata i "fašističkih" ispada HNS će gotovo sigurno dobiti težu kaznu nego što je bila posljednja, zbog koje je Poljud bio prazan za susret s Talijanima. Takva je politika UEFA-e posljednjih godina, a na rasizam i fašizam su u Nyonu posebno osjetljivi.

Ipak, Šukerovo prijateljstvo s Michelom Platinijem, a i pismo premijera RH UEFA-inom predsjedniku, mogli bi omekšati UEFA-u, pa zasad malo tko vjeruje da bi se Hrvatskoj mogao dogoditi najgori scenarij - oduzimanje bodova ili izbacivanje. Izgledna je rekordna novčana kazna i još koja utakmica bez navijača.

U međuvremenu, prvi čovjek hrvatskog nogometa u Zagrebu je otvorio HNS-ov muzej, u odabranom društvu donedavnih remetinečkih pritvorenika. > Šuker, Bandić i prijatelji iz Remetinca otvorili muzej hrvatskog nogometa

Dinamo na korak do potpune katastrofe

Braća Mamić imaju važnijeg posla od razgledavanja muzeja i poziranja s osmjehom. Njihovo uhićenje osjetno je do temelja potreslo Dinamo, koji je sezonu otvorio neuvjerljivim remijem s Hajdukom 1:1, a onda doživio blamažu protiv amatera iz Luksemburga na Maksimiru u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Fola Esch je povela i s desetoricom igrača obranila 1:1 pred uzvrat na svom terenu.

Dinamo u utorak leti prema mjestu gdje je Folu prije dvije godine razbio s 5:0. No, u puno drugačijoj atmosferi, s povratnikom na klupu Zoranom Mamićem, čiji je posao posljednjih tjedana radio Damir Krznar. Obojica su preživjela rezultate koje bi bilo koji drugi trener u Mamićevoj eri platio otkazom. Krizu je potvrdio i jučerašnji remi u Osijeku, a pitanje je hoće li Mamići uspjeti probuditi igrače u srijedu kada im o 90 minuta s Folom ovisi cijela sezona, i stanje na računu.

Rijeka ispada bez svjedoka?

Najteži posao u uzvratu imat će Rijeka koja proživljava svoju krizu, ali zasad samo na travnjaku. Škotski Aberdeen šokirao je Kantridu prošlog tjedna i slavio s 3:0, a Rijeka je u sezonu ušla nulom protiv Inter Zaprešića da bi u nedjelju jedva izvukla 3:3 protiv Slaven Belupa. Matjaž Kek još uvijek ima podršku kluba i navijača, ali očito je da to nije ista momčad koja je lani bila na korak do europskog proljeća, a u HNL-u bila jedina konkurencija Dinamu.

Igrači, Kek i klupska vrhuška najavljuju lov na čudo i drže se one stare: u nogometu je sve moguće. Ako i uspiju u tome, žalosno je što ih nitko u domovini neće vidjeti jer HTV je izvijestio da je prijenos nemoguće osigurati pošto neće biti signala iz Škotske.

Hajduk na krilima euforije, ali do kada

Kao i svakog ljeta, Hajduk lebdi na krilima euforije od početka nove sezone, čemu je ovaj put pridonio i derbi na otvaranju lige. Torcida je napunila i Sloveniju za prvi susret s Koperom, ali Slovenci su šokirali "Bile" lakim golovima da bi Hajduk na kraju izvukao 2:3 pred uzvrat na Poljudu.

Navijači su već u nedjelju na negledljivom splitskom derbiju zvižducima poručili treneru Damiru Buriću što misle o rezultatu 0:0 i igri bez ijedne prave prilike i udarca na gol. Koper dolazi po prolaz nakon što su vidjeli da se s ovakvim Hajdukom mogu nadigravati. Splićanima silno treba UEFA-in novac, a prolaskom bi osigurali i još barem jednu utakmicu pred punim Poljudom pa si ispadanje ne mogu priuštiti. Dok svađa Burića i Bencuna, te situacija oko Tina Sušića i istraga transfera Ante Vukušića mogu narušiti atmosferu u svlačionici, dobra je vijest što su se ljetna pojačanja pokazala kao pogodak. U četvrtak ćemo vidjeti mogu li oni osigurati Hajduku mirniji kraj ljeta.

Lokomotiva preko Tudora ulazi u povijest

Od četiri hrvatska kluba, malo tko je očekivao da će nakon prvih utakmica 2. kola kvalifikacija Lokomotiva imati najpovoljniji rezultat. Jedina je upisala pobjedu, i to protiv uglednog protivnika, grčkog PAOK-a kojeg je tek preuzeo bivši Hajdukov trener Igor Tudor.

Lokosi su u Kranjčevićevoj pobijedili 2:1, a u Solunu mogu napraviti senzaciju, možda čak i nadmašiti rivale i velikog brata s Maksimira te postati svijetla točka ovog paklenog tjedna.

Pročitajte više