WFC izvještaj: Sapp sramotan, Fabjan "jebao mater publici", Trušček opet herojski!

U NEDJELJU je u ljubljanskoj dvorani Tivoli održana 16. priredba slovenske MMA promocije WFC na kojoj smo vidjeli nekoliko zanimljivih dvoboja.

Ono što definitivno nije bilo zanimljivo jest glavni dvoboj večeri i meč između Boba Sappa i Roka Štrucla. Iako je vlasnik i promotor WFC-a, Zlatko Mahič najavio da Sapp nije samo marketinški trik da bi se privukla publika i kako ovaj put “Zvijer” nije došla “leći”, nego se zaista boriti, pokazalo se upravo suprotno… Amerikanac je već nakon samo nekoliko uvodnih low kickova slovenskog borca teatralno pao na parter i više se nije dizao. Sudac Grant Waterman mu je uredno odbrojao do deset, no vidjelo se da gorostasni Sapp nema niti najmanju namjeru ustati se na noge. Još jednom je došao samo pobrati svoj sočan honorar, malo odglumiti pred novinarima i brzo se pokupiti prema sljedećoj destinaciji…

Štrucl je nakon meča priznao da mu je taktika bila upravo “raketiranje” Sappovih koljena…

“Čekao sada da prođe njegov prvi napad, a onda sam low kickovima napao njegova koljena koja su slaba kao kod svih bivših igrača američkog nogometa”, izjavio je pred okupljenim novinarima.

Hrvatski borac Ivica Trušček je zasluženo još jednom dobio ovacije publike u “svom” Tivoliju nakon što je uspješno obranio titulu prvaka WFC-a velter kategoriji protiv odličnog Ukrajinca Evgenija Mahteenka. “Teror” je po tko zna koji put impresionirao svojim samurajskim duhom koji se nikada ne predaje te je preživio nekoliko teških situacija tijekom meča, da bi na kraju slavio prekidom u trećoj rundi nakon serije nebranjenih GNP udaraca. Prva izuzetno opasna situacija za člana Croatian Top Teama dogodila se već na samom startu meča kada je Ukrajinac doslovce jurnuo na prvaka u nadi da će ga iznenaditi početnim pritiskom. To mu je i uspjelo, no Ivica se na parteru ipak nekako uspio pribrati i preživjeti nokdaun.

U nastavku meča, hrvatski je borac nekoliko puta rušio Mehteenka na parter gdje je imao veliku prednost u kvaliteti. To je svaki put kapitalizirao prelaskom garda u “full mount” poziciju iz koje ipak nije uspio dovršiti izuzetno žilavog Ukrajinca. Sudac Waterman je krajem posljednje runde ipak prekinuo meč jer se Mahteenko više nije smisleno branio.

“Bio je bolji od mene, priznajem. Hvala sucu koji je prekinuo meč i tako mi je učinio uslugu”, našalio se Trušček nakon meča dodavši da njegovo lice dovoljno govori o tome koliko je Mahteenko bio težak protivnik.

Ako je Ivica dobio ovacije, onda je upravo suprotnu stvar u Tivoliju doživio ponajbolji slovenski K-1 borac, Miran “Rocky” Fabjan. Oko 4 tisuće gledatelja svjedočilo je nečemu što se nikada ne doživljava na borilačkim priredbama. Iživciran zviždanjem “svoje” publike, Fabjan je uzeo mikrofon i svima glasno deranjem poručio: Jebem vam mater! Taj je isti mikrofon zatim razbio od pod i pobjegao iz ringa. Incident većih razmjera je ipak spriječen pošto se nekoliko ljutih gledatelja htjelo i fizički razračunati sa svojim sunarodnjakom koji je “bježao” iz dvorane. Osiguranje je uspjelo smiriti uzavrelu situaciju.

Atmosfera oko meča Fabjana i Kongoanca Ndombija Kandija se kuhala još od njihovog prvog dvoboja na prošloj WFC-ovoj priredbi. Tada je Fabjan slavio nakon četvrte ekstra runde podjeljenom odlukom sudaca što je izazvalo dosta kontroverznih reakcija. Već tada je ljubljanska publika propisno izviždala najboljeg slovenskog borca jer je vjerovala da Fabjan nije zaslužio pobjedu, a njihove simpatije je pobrao skromni Kongoanac. Sinoć u Tivoliju smo gledali gotovo identičan scenarij. Nakon tri izjednačene runde vrlo dobrog dvoboja, uslijedila je četvrta ekstra dionica koja je trebala dati konačnog pobjednika. Na polovici runde Fabjan je primio neugodan udarac u genitalije nakon kojeg nije mogao nastaviti meč unatoč tome što mu je sudac dao dovoljno vremena da se oporavi. S obzirom na pravilo prema kojem u takvim situacijama pobjeda ide boljem protivniku do tada, suci su presudili u korist Fabjana što je još jednom izazvalo salve zvižduka nezadovoljne slovenske publike. Fabjan je uzeo mikrofon i uslijedile su nemile scene kakvima nije mjesto na sportskim borilištima.

“Mislim da ga nisam udario u bolno mjesto. Slična stvar se dogodila i na prošlom meču. Pogledajte snimku na YouTubeu”, poručio je Khandi koji je naknadno preimenovan u pobjednika zbog nesportskog ponašanja Fabjana. Dakako, ta je odluka izazvala oduševljenje pune dvorane Tivoli.

U dvoboju dva hrvatska teškaša, Emila Poljaka i Ajlina Ahmića, uvjerljivo je slavio ovaj potonji prekidom već u prvoj rundi. “Ićo” je od početka do kraja meča potpuno dominirao, a ključan trenutak meča se dogodio kada je Dubrovčanin kompletirao odlično rušenje preselivši tako borbu u parter. Tu je do izražaja došla njegova snaga i judaško iskustvo, pa je vrlo brzo stigao najprije do “full mounta”, a zatim i do pozicije “leđa” iz koje je ugušio već prilično razbijenog Poljaka. Ahmić je dokazao da bi uz malo veći angažman zaista bio prava prijetnja i ponajboljim europskim teškašima pa se nadamo da ćemo ga u budućnosti malo češće vidjeti u ringu. Poljaku je ovo pak bio tek prvi poraz u karijeri, no uopće ne sumnjamo da će se ovaj sjajni borac vrlo brzo vratiti pobjedničkim navikama.

Spomenimo i prilično težak poraz Mladena Kujundžića u dvoboju s austrijskim teškašem Geraldom Turekom. Opatijac se odlučio vratiti u MMA vode, no iskusni i snažni Turek se pokazao kao pretežak protivnik u ovom trenutku. Nakon što ga je u dva navrata rušio na parter, Austrijanac je na koncu našem kick boksaču “uzeo leđa” i iz te ga je pozicije prilično lako ugušio RNC-om. Kasnije smo saznali da je Kujundžić već u prvim trenucima borbe istegnuo leđni mišić što ga je sprječavalo da u nastavku meča pokaže ono što objektivno može.

Na WFC-u 16 su pobjede ubilježili i Slovenski borci Bojan Kosednar, Bor Bratovž te Uroš Veličević.

WFC 16:

K-1: Bob Sapp vs. Rok Štrucl, TKO, 1R (low kickovi)
MMA: Ivica Trušček vs. Evgenija Mahteenko, TKO, 3R (GNP)
MMA: Gerald Turek vs. Mladen Kujundžić, Prisiljavanje na predaju, 1R (RNC)
MMA: Ajlin Ahmić vs. Emil Poljak, Prisiljavanje na predaju, 1R (RNC)
K-1: Miran Fabjan vs. Ndombe Kande, Sudačka odluka zbog nesportskog ponašanja, 4R
MMA: Bor Bratovž vs. Kaleb Disert John, TKO, R2
MMA: Sergei Churliov vs. Amir Visalimov, Jednoglasna odluka sudaca
K-1: Denis Chorcyp vs. Uroš Veličević, TKO, R1 (Ozljeda)
MMA: Bojan Kosnedar vs. Leonardo Zecchi, Jednoglasna odluka sudaca
MMA: Cristian Brinzan vs. Vaso Bakočević, TKO, R3



Pročitajte ekskluzivan intervju s Miranom Fabjanom odmah nakon kontroverznog meča protiv Ndomija Kandeja.

Miran Fabjan je srčan borac koji se nikada ne predaje. Vidjeli smo to u jako puno mečeva u kojima je oduševio svojom upornošću i borilačkom voljom… Uostalom, njegov beskompromisan stil mu je i donio nadimak “Rocky”. Ipak, najbolji slovenski kick boksač je u nekom trenutku izgubio svoju publiku unatoč neospornim borilačkim kvalitetama. Kada vam zvižde na domaćem terenu, a zdušno navijaju za tamnoputog Kongoanca koji stoji na suprotnoj strani ringa, onda znate da nešto definitivno ne valja.


Ova netrpeljivost Fabjana i ljubljanske publike kulminirala je u nedjelju na WFC-u 16. Iziritiran salvama zvižduka gledatelja nakon što su suci njemu dodijelili pobjedu, Slovenac je uzeo mikrofon i u suzama je svima poručio: “Jebem vam mater!”. Mikrofon je završio u komadićima, a Fabjan je izjurio iz bijesne dvorane koja je u tom trenutku htjela “njegovu glavu”.

Fight Site je dobio ekskluzivni intervjuu sa slovenskim borcem koji se kaje zbog svog čina, no kaže kako ne može vjerovati da mu njegova publika na ovakav način vraća za sve one herojske predstave koje im je pružio.

Kako si vidio dvoboj protiv Kandeja?

“Meč je bio izjednačen. Ja sam se u prvoj rundi odlučio više na čekanje jer sam znao da ima jako dobar zadnji direkt. Više sam se odlučio na udarce nogama. Moram priznati da me par puta dobro pogodio, no znao sam i iz prvog meča da se radi o vrlo kvalitetnom i neugodnom borcu. Nije mi odgovaralo i to što je lijevak.”

U druge dvije runde ste bili najmanje ravnopravni?

“U nastavku sam uspio zatvoriti distancu i približiti mu se. Par puta sam dobro poentirao. Smatram da je ekstra runda bila fer, a u njom sam pokazao više snage i osjećao sam se da sam u dobrom ritmu. Nema sumnje da sam u toj četvrtoj dionici pokazao više. Čak mislim da sam ga u jednom navratu dobro uzdrmao. Sve je bilo OK dok nisam primio jak udarac u genitalije.”

Nisi mogao nastaviti?

“Mogao bih nastaviti, no ne bih imao snage. Pitao sam suca koliko je do kraja. Da mi je rekao minutu, možda bih i mogao, kružio bih po ringu i izbjegavao meč. No, bilo je više od minute i pol do kraja i jednostavno nije bilo smisla. Nisam bio u mogućnosti nastaviti. Zviždanje publike me jako pogodilo. Uvijek dođem u Ljubljanu i odradim fenomenalan meč, a oni su mi ovako vratili.”

Zašto te tvoja publika ne voli?

“Ne znam zašto me ne vole. Ne znam u kojem trenutku sam izgubio njihovu podršku. Ovo se događa samo u Ljubljani. U Trstu cijene borca, u Rusiji isto. U Zagrebu sam dobio veliki pljesak, jedino me ovdje ne vole. Ipak, jako mi je žao zbog svega. Nisam to trebao napraviti i ovo nije način. Ispričavam se svima.”

Što ti je rekao šef promocije Zlatko Mahič nakon svega?

“Zlatko mi je rekao da više neću nikada nastupiti u WFC-u. Ne znam je li to bilo vruće glave. Znam samo da sam uvijek u WFC-u dao sve od sebe. Ovdje imam 11 mečeva, deset pobjeda i sedam nokauta. Ovo mi je bila 11. pobjeda. Vidio sam da su suci na kraju preokrenuli ishod, no to nije bitno. Ja znam da sam bio bolji do tog nesretnog udarca u genitalije. Molim samo sve da sutra pogledaju snimku i vidjet će koliko je težak bio taj udarac i da zaista nisam mogao nastaviti. Nikada ne bih glumio ili ništa slično. Pa koliko puta sam se borio ozlijeđen i uvijek bih dao sve od sebe. Ovdje sam se borio i sa slomljenom rukom. Ne mogu mi vraćati ovako.”

Publika ipak ovo neće shvatiti kao legitimno opravdanje?

“Ovo sve nije opravdanje jer nisam postupio sportski. I kada ti publika zviždi trebaš im se zahvaliti i reći da ćeš sljedeći put biti bolji. Nema veze, ja ću nastaviti sa svojom karijerom. Dva puta sam pobijedio Ndombija što je jako dobro iskustvo. Budite sigurni da ćete čuti za ovog borca, ali i da ćete čuti za Mirana Fabjana u budućnosti.”

Pročitajte više