Za nagradu čekaju - Francuzi, ali kalkulacija nema!

Foto: Cropix / A. Čizmić

OSAM susreta u osam godina, ritam je takav da stvara rivalstva u rukometu. Statistika  je neumoljivo na strani Hrvatske, no ovo je drugačije prvenstvo. Španjolci su domaćini, igraju pod pritiskom, ali izuzetno studiozno promotrili su igru Hrvatske. U najavama barem gore puno više od tabora Slavka Goluže. Mnogo toga veže dvije reprezentacije koje večeras igraju za prvo mjesto u skupini. Ono vjerojatno donosi Bjelorusiju u osmini finala umjesto Srbije. Ulog nije mali. Hrvatska se navodno ne bavi kalkulacijama, jer poraz primjerice, nudi mogućnost da se izbjegnu Francuzi u četvrtfinalu.

Pobjednik večerašnjeg derbija u četvrtfinalu ide na pobjednika susreta Francuska - Island i vjerojatno će izbjeći Dansku u polufinalu.

U utakmicu ulazimo manje opterećeno, svjesni da Španjolci Hrvatskoj "leže". Makar, puno se priča o pobjedama, a zaboravlja se drvena medalja iz Pekinga koju su nam osigurali upravo Španjolci. Ovo su posve druge ekipe, ali obje imaju previše brončanih medalja. Hrvatska je jednu prošle godine uzela Španjolskoj, na EP-u u Srbiji.

Valero River, uostalom kao i svi koji prate turnir, do u detalje opisuju hrvatsku polugu. To može biti i opasno, jer Goluža do sada nije imao potrebe za plan B , ili nedaj Bože C. Večeras je prvi pravi ispit.

"Borbena ekipa, ali moramo ih zaustaviti. Pozicijski napad im je dobar, ali kontra je puno bolja i puno veća opasnost. Imaju kvalitetnu ekipu, jako kvalitetnu, ali rukomet je pokazao ovdje u Španjolskoj koliko su ekipe izjednačene"

Rivera je na press konferenciji govorio samo: kontra, kontra.. Prenio je to i na svoje igrače, koji razmišljaju kako napraviti što manje grešaka.

Nema forsiranja pivota, ne smijemo ovisiti o sucima

"Moramo biti koncentrirani da ne gubimo lopte iz kojih Hrvati grade svoje kontre. Tu su zaista jako dobri. Za pobjedu će nam trebati odlična igra u obrani i napadu. Moramo znati kako napasti, a da im ne dopustimo da odu u brzi kontranapad. Bit će tvrdo, negdje između 23 - 28 pogodaka. Mislim da nitko neće zabiti više od toga", dodao je španjolski izbornik.

Kapetan Alberto Entrerrios ima ideju kako treba napasti; ne prođe li Španjolskoj igra na pivota, bez obzira što je Aginagalde klasa za sebe, treba odmah tražiti drugo rješenje.

"Pivot nam često donese pobjedu, ali često nas i košta i napadu. Aoo ne prolazi, moramo ići drugim putem. Riskantno je protiv Hrvatske se oslanjati na pivota jer riskiramo brze kontre i  ovisimo previše o sucima"

Jedno od rješenja je Rusega u sredini.

"Bitno je da pametno napadamo. Hrvatska je momčad koju je teško pobijediti i koja će svaku vašu grešku pretvoriti u lagani pogodak. Moramo to spriječiti i napasti pametno, bez srljanja", napomenut će Ruesga.

<<< OPŠIRNIJE: "Luka, dođi gledati pobjedu nad Španjolskom da u svlačionicu Reala uđeš kao gospodin"

Pročitajte više