Zaboravite skupe aranžmane! Index vam nudi pravi navijački vodič kroz Brazil

Foto: Index

SVJETSKO prvenstvo u Brazilu naizgled je uistinu teško dostupno. Iako je prošlo gotovo sedam dana od ždrijeba, agencije još nisu izbacile ponude, ali doznajemo kako će dvotjedni aranžman (transfer i smještaj) koštati oko 40 tisuća kuna.

Kako džeparac i karte nisu uračunati u cijenu, radi se o gotovo godišnjoj zaradi prosječnog hrvatskog građanina. Ako nemate toliko novaca, a odlazak na SP u Brazil vaša je životna želja, nudimo vam alternativan način putovanja, koji vas neće koštati ni upola navedene cifre.

Za Rio letite iz Bologne umjesto Zagreba i uštedite do 2500 kuna

Krenimo s avionskim letovima. Povratna karta na relaciji Zagreb - Rio od 10. lipnja do 24. lipnja iznosi 10800 kuna. Međutim, ukoliko umjesto Zagreba 10. lipnja, krenete iz Bologne 6. lipnja karta će vas koštati svega 7700 kuna.

Iako je naravno puno kompliciranije letjeti iz i sletjeti u ovaj talijanski grad (povratna autobusna karta iz Zagreba iznosi 700kn), ušteda je upravo nevjerojatna - oko dvije i pol tisuće kuna, koje možete potrošiti na džeparac u ovoj golemoj južnoameričkoj zemlji.

Kombinirajte datume i polazišne gradove leta za Manaus


Uštedjeti se može i na transferima po Brazilu, ukoliko se igra s datumima i polazišnim gradovima. Na primjer avionska karta Rio - Manaus 16. lipnja košta 1400 kuna, međutim ukoliko se krene dan ranije iz Sao Paula, cijena varira između 750 i 900 kuna.

Oko 900 kuna košta i let iz Belo Horizontea do Manausa, dakle budite otvoreni na promjenu dana leta kao i polazišnog grada. Možda se samo nekoliko sati autobusom dalje nalazi aerodrom s kojeg možete poletjeti u Manaus uz uštedu od 500 - 700 kuna.

Umjesto leta Manaus - Recife, letite u Belem pa autobusom u Recife

Vrlo dobar primjer je let Manaus - Recife. Avionska karta 20. lipnja na relaciji između ova dva grada košta čak 2500 kuna. Ali ukoliko ćete umjesto u Recife odletjeti u Belem, kartu možete pronaći za nešto više od 500kn. Iz Belema u Recife može se pak autobusom.

Ovako bi to izgledalo. 20. lipnja u 4 ujutro letite za Belem, tamo ste u 8 ujutro, a već dva sata kasnije polazi autobus za Recife. Autobus ide jednom dnevno, putovanje traje 14 sati, a karta košta svega 700 kuna. Ukupno ste uštedjeli 1300 kuna.

Nemojte ići u hostele, couch surfing je sjajno rješenje


Prosječna cijena smještaja u lošijim hostelima diljem Brazila za vrijeme svjetskog prvenstva bit će oko 350 kuna za noć, ukoliko uopće uhvatite mjesto. U prijevodu, za 13 noći, potrošit će te 4500kn. Radi se o golemoj cifri koja je sasvim nepotrebna.

Ukoliko putujete sami ili u paru, sjajna je alternativa couch surfing. 4500kn za smještaj, postat će 4500 kuna previše. Couch surfing je potpuno besplatan i izvanredan za upoznavanje domaćih ljudi. Registrirajte se na ovoj stranici i već sada rezervirajte svoj smještaj.

Čestitamo, uštedjeli ste 30 tisuća kuna

Da rezimiramo, umjesto 40 tisuća kuna, koliko bi izdvojili za putovanje preko raznoraznih agencija, odnosno 20-tak tisuća kuna za ono u vlastitom aranžmanu, na ovaj način ukupno ćete potrošiti svega deset tisuća kuna.

Dakle, zaigrajte se malo, oslobodite avanturistički duh i organizirajte put u Brazil. Nije on toliko nedostupan koliko ga žele prikazati oni koji najveću svjetsku nogometnu smotru vide samo kao priliku za masnu zaradu.

Pročitajte više