Žalbe iz Dugopolja: HNS nas je prisilio da odustanemo od prve lige!

JE LI ekipa iz Dugopolja zakasnila, ili je HNS-ov Odjel za licenciranje odlučio biti dosljedan s rokovima, manje je bitno od činjenice da nijedan drugoligaš sljedeće sezone neće ući u Prvu HNL. Porazno je da su u prvi rang na silu zaključenog natjecanja htjeli samo Dugopolje i Rudeš. Zagrepčani nemaju rezultatsku podlogu, a klub s hrvatskog juga - financijsku.

Žale se iz Dugopolja da ih je HNS previše požurivao i postavljao dodatne kriterije, pa tu dolazimo na priču o rokovima i dosljednosti. Lani ih, tvrde, nitko nije tražio izvadak iz Registra profesionalnih klubova, što je jedan od kriterija propisanih Pravilnikom o licenciranju. Ove godine jedini potencijalni prvoligaš iz Druge lige zapeo je na tom papiru. Naklon što im je u prvom stupnju licenca odbijena, žalili su se, a potom dobili i poziv na očitovanje od strane Žalbene komisije. U pozivu se, tvrde u Dugopolju, navodi da je Komisija za licenciranje zaboravila navesti da Dugopolju nedostaje i kriterij P.04 s oznakom A, a koji je nemoguće dostaviti bez izvatka iz Registra profesionalnih klubova. Taj postupak, pak, zahtijeva potpisivanje profesionalnih ugovora s igračima i sponzorima, odobrenje i rješenje Ministarstva te konačno i izvadak iz registra. Nemoguća misija.

Tako se Dugopolje prema HNS-u očitovalo - odustajanjem od prve lige. Iako žalbeni postupak traje do 10. svibnja jasno je da bi i 12. klub Prve HNL trebao ostati u ligi. Spas je to za Rijeku i Zaprešić, klubove koji jedva drže glavu iznad drugoligaške vode.

U Dugopolju ne kriju razočaranje, kažu da su morali odustati od prve lige.

"Nismo željeli riskirati. Pregovori sa potencijalnim sponzorima još su bili u tijeku, ali su nas iz HNS-a doveli pred gotov čin tražeći da se u svega pet dana izjasnimo želimo li igrati prvu ligu i nabavimo svu potrebnu dokumentaciju iz registra profesionalnih klubova", rekao je direktor kluba Stipe Rogošić.

"U visokoj fazi pregovaranja s potencijalim sponzorima, dobili smo dopis od HNS-a u kojem se od nas traži izvadak iz Registra profesionalnih klubova. Nažalost, to nam je došao kao hladan tuš jer u tom roku nije bilo moguće potpisati sve ugovore i ispoštovati zahtjeve. Bili smo prisiljeni povući molbu jer bi u suprotnom, ostali samo na proračunu Općine. U najgori mogući trenutak nam je došla odluka HNS-a, a zašto ona nije došla ranije ili HNS to nije tražila prošle godine, to ostavljam Komisiji za licenciranje", pojasnio je Rogošić.

Za razliku od mnogih hrvatskih klubova koji su pod svaku cijenu željeli ući u prvu ligu, pa su godinama kasnije plaćali tu nepromišljenost, u Dugopolju nisu htjeli ući u elitnu rang bez nekoliko moćnih sponzora. Procijenili su da bi im milijun eura bilo dovoljno.

"Bili smo u visokom stupnju pregovora s potencijalnim sponzorima, ali nakon onog dopisa, na ionako tešku situaciju u Hrvatskoj, morali smo u pet dana potpisati sve ugovore, zadan nam je nemogući rok. Nismo imali drugog izbora nego poslati odbijenicu za prvu ligu. Da to nismo napravili, to bi zahtijevalo veliku borbu i tešku borbu za opstanak", naglasio je direktor Dugopolja.

HNS i "5 do 12"

Klub koji ima jedan od najljepših stadiona u Hrvatskoj i vrlo dobru prateću infrastrukturu, u budućnosti bi ipak želio biti dio elitnog ranga. '

'Sigurno da bi željeli, ali ambicije će usmjeravati uprava kluba na čelu s predsjednikom. Kao direktor kluba zadaća mi je financijska stabilnost kluba. Nadam se da se ovakve stvari i odluke u 5 do 12 više neće ponavljati jer smo u najgore moguće doba dobili obavijest. Kada smo riješili financijske kriterije i kada je sportski rezultat potvrdio da ćemo biti drugi na ljestvici. Nažalost, u zadnjih mjesec dana intenzivnih pregovora, HNS nam je 5 do 12 stavio točku na i vezano uz bilo kakva razmišljanja o našem ulasku u Prvu ligu", požalio se Rogošić.

Nakon odluke izvršnog odbora NK Dugopolje o odustajanju, u Interu i Rijeci su odahnuli, jer su iz borbe za ostanak dovedeni u poziciju sigurnih prvoligaša. Pojavila su se i nagađanja da su ti klubovi nagovarali Dugopoljce na odustajanje, što direktor kluba odlučno opovrgava.

"U ovom su slučaju to Inter i Rijeka, ali što se nas tiče, nama je svejedno. Mi gledamo samo sebe. Posljednjih dana pojavljivale su se neke izjave u smislu insinuacija i dogovora, ali Dugopolje nikada nikome nije dužan niti pregovara o bilo kakvom ugovoru ili popuštanju. Da nismo dobili taj dopis HNS-a, uvjeravam vas da bi bili ozbiljan konkurent za ulazak u Prvu ligu. O tome nema govora, nismo se čuli niti s čelnicima Rijeke i Intera, niti s predstavnicima ostalih prvoligaša. Poručujem da idemo do kraja ovog prvenstva i da postignemo što bolji rezultat", zaključio je Rogošić.

Ivančica Sudac, voditeljica Međunarodnog odjela HNS-a i rukovoditeljica postupka licenciranja nije željela komentirati slučaj do okončanja žalbenog postupka 10. svibnja.

Pročitajte više