Zašto nisu dali sve od sebe?

ZAPLAKAO je Slavko Goluža nakon utakmice njegove trenerske karijere. Od tuge, ne od sreće. Iako, zaslužio je drugačiji scenarij na ovom turniru. Njegovi igrači - nisu.

"U prvom dijelu imali smo ta dva gola prednosti i mjesto da odemo na tri, olako smo udarili loptu nakon pet sekundi. U drugom dijelu dogovorili smo se da idemo strpljivo u obrani i napadu, ali nakon što smo potrošili još par šuteva i razbranili Stanića, bilo je gotovo"

"Žao mi je, nismo odigrali najbolje što smo mogli i nismo bili pravi kad smo trebali. Nismo imali brzu loptu, cijelo vrijeme dobivali su krila, u pravom trenutku se odvojili i to sačuvali", bila je prva Golužina reakcija.

Govorio je isprekidano, tražio riječi. Rečenicom "Nismo dali sve od sebe", rekao je - sve. Hrvatska je neobjašnjivo prestala igrati rukomet, a on se konačno dogodio - Srbiji.

Njihova vanjska linija, ponajprije Vujin i Ilić, "izraketirali" su Alilovića. Upozoravao je Goluža, ali nije pomoglo.

"Igrali su na dugi napad i uspavali nas, a kada smo se obranili, trebali smo to kvalitetnije riješiti. Puno zicera smo promašili u jednoj ovako važnoj utakmici. Žao mi je zbog navijača i cijele ekipe. Ne znam što da kažem. Žao mi je što nismo dali sve od sebe"

Vori se nabrušio na suce, ali oni nisu krivci za ovaj poraz

Zato naš kapetan Igor Vori ne bi trebao toliko zamjerati sucima. Možda su puštali napade od dvije i pol minute, ali to nije razlog hrvatskog poraza. Pravi razlog rekao je izbornik Goluža.

"Jednostavno mislim da i u trenucima kada smo se obranili, nismo to iskoristili. Nismo iskoristili njihov grč i pritisak u prvom poluvremenu. Kada smo imali dva razlike, prebrzo smo išli u realizaciju, vratili smo Srbe u život. U drugom poluvremenu oni su pojačali obranu, razbranili smo Stanića i nije bilo rješenja. Nismo igrali dobro u napadu i ubile su nas naše kontre. Počeli smo se čupati, ali nismo ih mogli zaustaviti. Čestitam Srbima, a sada idemo po broncu", Vori je hrabriji bio na riječima, nego na terenu.

"Ovo njihovo guslanje u napadu po dvije minute, pa to ne prolazi nigdje na svijetu. Nemoguće je tako igrati. Još kad se na tu njihovu taktiku vežu naše greške..."

U ovom trenutku, te greške teško je objasniti. Konfuzan napad, isforsirani udarci, nervozna igra i promašeni ziceri. Sve to, uz sjajnog Stanića na golu Srbije, odvelo nas je u bolan poraz.

Balić je i na klupi gospodin za neke na terenu

Čekajući da se Srbi umore od letanja po terenu, ispuhala se Hrvatska. Lackovićev šut ostao je manji od 50 posto, Duvnjak je gađao 0:5. Pored živog Balića na klupi, koji kad uđe, i dalje za sve izgleda kao gospodin. I zato bi nekima trebalo biti makar malo neugodno.

Goluži ne, jer koliko god da ponekad teško slaže rečenice, a pamtite ga više po izjavi "kafe und kolač" nego po činjenici da je jeda od najuspješnijih hrvatskih medaljaša, on je dobro zamislio igru svoje ekipe i tvrdoglavo je provodio. Još od prvog dana priprema. Mudro je iskoristio prednosti koje ima na klupi, ali nije računao da će mu "zvijezde" jednostavno - nestati s terena. 

Iako su protiv Mađarske - imali dan odmora.

Što se dogodilo, pitao se i Blaženko Lacković.

"Dozvolili smo im da igraju kako oni žele. Umrtvili su nas. U prvom dijelu imali smo tu prednost, ali u drugom dijelu Stanić se vratio, a naša obrana nije bila na najboljem nivou. Uvukla se nervoza u našu momčad, nismo se uspijevali vratiti u utakmicu, nikako loptu nismo mogli dovući u bolju poziciju za šut"

"Ostaje žal, svima nam je jako teško, ali odigrali smo dobar turnir. Idemo na Španjolsku i koliko god ovo sve boli, idemo uzeti tu broncu"

Jalovi žar igrača nakon utakmice nije utješio Slavka Golužu. Na press konferenciji pojavio se utučen.

"Jednostavno nema riječi kojima mogu opisati svoje razočaranje. Više bih volio da sam dobio ovu utakmicu, nego uzeo zlato. Srbija je zasluženo pobijedila. Nismo ispoštovali dogovor u prvih deset minuta drugog poluvremena. Strašno mi je žao..."

Pročitajte više