Zašto publika ne voli Đokovića?

Đokovićeva poruka bezobraznoj američkoj publici u finalu US Opena.
Foto: Guliver Image/Getty Images

NOVAK ĐOKOVIĆ u New Yorku je stigao do svoje jubilarne desete Grand Slam titule, ali veliki trijumf na US Openu pokvarila mu je američka publika.
 
U finalu protiv Švicarca Rogera Federera publika na Artur Asheu navijala je protiv najboljeg svjetskog tenisača. Ružno i razočaravajuće je bilo gledati koliko su se Amerikanci trudili dekoncentrirati Đokovića kako bi ga onemogućili u osvajanju njegovog drugog US Opena. Na svaku pogrešku srpskog tenisača su pljeskali i radovali se svaki put kada bi promašio prvi servis. I sutkinja Eva Asderaki neprestano je opominjala publiku i upozoravala na fair-play navijanje, ali uzalud...
 
Tenisači stali iza Novaka: Ovakav prvak je zaslužio puno veće poštovanje
 
"Novak sam na svijetu!", "Đoković u inat publici", "Pobijedio publiku i Federera", naslovi su širom svijeta, a sramotno navijanje u finalu Grand Slam turnira zgrozilo je i mnoge sportaše.
 
"Nikada nisam vidio da publika ovako navija za jednog tenisača u Grand Slam finalu. Đoković se sjajno nosio s tim", komentirao je Greg Rusedski, bivši britanski tenisač koji je i sam na Wimbledonu imao ogromnu podršku navijača. 
 
Laura Robson, britanska tenisačica, poručila je da je Novak zaslužio veću podršku, a slično razmišlja i američka tenisačica Nicole Gibbs: "Koliko god da navijam za Federera, moram suosjećati s Novakom zbog ove publike. Ovakav prvak je zaslužio puno veće poštovanje."
 
Uoči meča bilo je jasno da će Federer na najvećem teniskom stadionu imati veću podršku od Đokovića budući da je u 34. godini lovio svoj 18. Grand Slam naslov, ali nije se očekivalo da će publika toliko izviždati Novaka da mu na dodjeli trofeja nije ni bilo do slavlja...
 
Zašto publika ne voli Novaka Đokovića, koji je skoro deset godina u svjetskom vrhu i koji je posljednje četiri godine uvjerljivo najbolji tenisač današnjice?
 
Za odgovor na to pitanje trebamo se vratiti desetak godina unazad. Kada se tek pojavio, Đoković je bio jedan od najspektakularnijih tenisača za gledanje. Navijači su uživali u njegovoj ofenzivnoj igri, borbi do "posljednje loptice" i njegovom odnosu prema publici.
 
Predajama je gubio navijače i provocirao suparnike
 
Navijače je prvo počeo gubiti učestalim predajama mečeva i pozivanjem liječnika na teren u trenucima kada je bio blizu poraza. 
 
"I ja sam imao bolove, trčao sam kao lud, ali se nisam htio žaliti. Ako tenisač nije dovoljno spreman, onda ne bi trebao ni igrati. A Đoković je nekoliko puta tražio liječničku pomoć", prvi je zbog toga srpskog tenisača napao Španjolac Tommy Robredo nakon poraza 2008. godine u osmini finala US Opena.
 
Sve je počelo upravo na US Openu...
 
U tom meču, u kojem je suparnika i publiku iživcirao jer je nekoliko puta zatražio liječničku pomoć zbog ozljeda kuka i gležnja te problema s disanjem, Đoković je zaratio s Amerikancima. Andy Roddick, ljubimac američkih navijača bio je sljedeći Đokovićev suparnik, ali ni on nije vjerovao da je Srbin zaista ozlijeđen.
 
"Leđa i kuk? Grčevi? Ptičja groznica... SARS... prehlada i kašalj", nabrajao je Roddick novinarima sve Đokovićeve probleme. "On ili je tenisač koji simulira ili je najhrabriji čovjek na svijetu. Vi sami odlučite što je istina", zaključio je Roddick prije okršaja sa Đokovićem nakon kojeg je srpski tenisač prvi put izviždan na Arthur Asheu.
 
 
Nakon što se na njega okomio i Roger Federer, najbolji i najpopularniji tenisač u povijesti, Đoković je postao omražen i izvan SAD-a.
 
"On je igrač od kojeg se može očekivati da preda meč kada gubi. Radio je to u prošlosti zbog navodne iscrpljenosti, bolova u leđima, a meni je predao meč zbog ozljede stopala", komentirao je Federer 2009. godine. 
 
Dok je bio "vječno treći" nije predstavljao ovoliki problem navijačima
 
Ipak, potpuni krah u odnosu Đoković-teniska publika dogodio se 2011. godine. Dok je bio "vječno treći" Đoković nije predstavljao problem navijačima Federera i Nadala, dvojca koji ima najviše simpatizera u svijetu tenisa i koji je godinama dominirao teniskim terenima. Međutim kada je redovno počeo pobjeđivati i Švicarca i Španjolca, ispred nosa im uzimajući Grand Slam titule, Đokovića su zamrzili milijuni navijača.
 
A što su ga više mrzili i to pokazivali na turnirima, Đoković im je davao i sve više povoda za takvo ponašanje. Tako se upravo na US Openu 2011. godine, kada je publika u polufinalu ponovno žestoko bodrila Federera, nakon spašavanja meč-lopte najboljim reternom u povijesti okrenuo prema publici gestikulirajući u stilu: "Eto vam sada, pa mi zviždite." 
 
 
Federera je u inat publici pobijedio, a zatim i u finalu drugog miljenika navijača Nadala. Sljedeće godine je protiv Britanca Andyja Murraya branio titulu, a Amerikance je u finalnom okršaju podsjetio na razlog zbog kojeg ga ne vole.
 
Gubio je 2:0 u setovima, ali se sjajno vratio u meč i izjednačio na 2:2. Ipak, nije imao snage za potpuni preokret i Murray se u petom setu odlijepio na 5:2, ali Novak je i tada izvukao asa iz rukava - zatražio je pomoć liječnika. Gem prije kraja meča u kojem će njegov veliki prijatelj osvojiti prvi Grand Slam naslov Đoković mu poručuje - Andy, možeš me pobijediti, ali ozlijeđenog. Amerikanci, koji su cijeli meč "drukali" za Britanca, to su shvatili kao provokaciju i ponovno izviždali Srbina, a Novak im je nakon meča ironično poručio: "Eto radujte se sad, ovo je i vaša pobjeda."
 
Vrijeđao je proteklih godina Novak navijače, i svoje i suparničke, vrijeđao je i suparnike, a publiku je provocirao i pretjeranim gestikuliranjem i slavljima nakon pobjeda.
 
 
 
Uzalud mu pjevanje, imitiranje i zabavljanje navijača
 
Posljednjih godina, otkako je apsolutni vladar tenisa, Đoković pokušava popraviti odnos s navijačima. Trenira s djecom koja skupljaju loptice, sudjeluje u karaoke obračunima, imitira suparnike i aplaudira njihovim dobrim potezima, rado dijeli autograme, zabavlja navijače na terenu i izvan njega, ali uzalud jer ga "Zapad" unatoč tome i izuzetnim rezultatima još uvijek ne prihvaća.
 
Pilić: Ne vole ga jer je Srbin
 
Neki, poput legendarnog Nikole Pilića, smatraju da Novaka ne vole jer dolazi iz Srbije.
 
"Federer se više uklapa u taj zapadni svijet, dok Novaka ne vole jer je Srbin. Zašto bi neki Srbin bio najbolji na svijetu pored silnih Amerikanaca, Engleza, Francuza???"
 
I zaista, ako se vratimo u prošlost, "Zapad" je uvijek tenisače iz istočne Europe doživljavao kao suparničke - Ivan Lendl, Martina Navratilova, Ilie Nastase i mnogi drugi su obilježili tenisku povijest, ali nikad, baš poput Novaka, nisu osvojili publiku u Parizu, Londonu i New Yorku.
 
Đoković gospodski o bezobraznoj publici
 
Nakon velike jučerašnje pobjede u finalu protiv Federera i nakon novog poraza od američke publike Đoković je ostao smiren i u stilu velikog gospodina poslao poruku publici: "Ne mogu vas kritizirati jer navijate protiv mene, a za Federera. Logično je da navijate za velikog šampiona kakav je Roger i ja se mogu samo nadati da ću u budućnosti zaslužiti takvu podršku."
 
"Velika mi je utjeha ogromna potpora koju sam osjetio u finalu, u zemlji koja je jako daleko od Švicarske i koja je jedna najjačih sportskih zemalja", rekao je Federer nakon finala i zaključio: "Publika ovdje voli pobjednike".  
 
Đoković se vjerojatno ne slaže s tim...
 
"Moderni Lendl" mogao bi pravo priznanje dobiti kad i "pravi Lendl" - tek u mirovini
 
Đokovića mnogi uspoređuju s Lendlom, pa neće biti čudo ako "moderni Lendl" poput onog "pravog" zasluženo priznanje publike dobije tek u teniskoj mirovini...
 

Pročitajte više