Zbogom Mini Mou. Nikome neće previše nedostajati

22. LIPNJA 2011. godine na Stamford Bridgeu se ukazala nada. Nada u obliku Andrea Villas-Boasa. Britanski mediji obznanili su cijelom svijetu kako je Roman Abramovič pronašao dugoočekivanu zamjenu za neponovljivog Josea Mourinha. "Mini Mou", kako su mu tepali Britanci, poharao je Europu s Portom u sezoni 10./11., osvojivši portugalski Superkup, Kup, Primeira ligu i Europa ligu, a od njega se očekivalo da nastavi s pobjedničkim nizom i u Chelseaju. Osvajanje Premiershipa bio je prioritet, a kao glavni cilj postavljeno je osvajanje Lige prvaka.

Tresla se brda, a od Villas-Boasa niš'

Međutim, Abramovičeva akvizicija od 15 milijuna eura pokazala se kao promašaj. Početak sezone započeo je remijem protiv Stokea, nakon čega je upisao prvu službenu pobjedu na klupi Chelseaja protiv West Bromwich Albiona.

U rujnu 2011. Villas-Boas gubi 3:1 od Manchester Uniteda, a slutnje da Portugalac nije dorastao najtežim izazovima u Premiershipu potvrđuju se krajem listopada kada Chelsea gubi od QPR-a i Arsenala. Topnici su ih "nakantali" 3:5.

Poraz od Liverpoola označio početak kraja

Do tada milostiva britanska javnost počinje se okretati protiv Villas-Boasa, a niti sreća ga više ne mazi. 20. studenog 2011. golom Glena Johnsona Liverpool je slavio protiv Chelsea, a tada je bilo jasno kako je momčad sa Stamford Bridgea izgubila sve šanse za osvajanje naslova.

Katastrofalna igra i poraz protiv Evertona u veljači 2012. doveli su do žestoke svađe između igrača i Villas-Boasa. Ashley Cole i Frank Lampard poručili su Portugalcu da spakira kofere, međutim Abramovič ga je odlučio pomilovati. Tjedan dana nakon velike svađe Napoli je u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka slomio Chelsea 3:1, i tada je bilo jasno da Portugalac neće završiti sezonu na klupi Bluesa.

U međuvremenu Villas-Boas je postao sve nesigurniji. Iako je na početku godine samouvjereno tvrdio kako ga Abramovič u potpunosti podržava, pred kraj veljače više nije bio tako siguran u sebe. U razgovoru za portugalski radio TSF izjavio je kako osjeća da će završiti kao Carlo Ancelotti i da su mu igrači otkazali poslušnost. I bio je u pravu.

12 milijuna eura da zaboravi na Chelsea

Nakon subotnjeg poraza od West Bromwich Albiona bilo je jasno kako Abramović više neće imati ni milosti ni strpljenja. U posljednjih 16 utakmica Chelsea je upisao samo pet pobjeda i nakon osam mjeseci provedenih na klupi Villas-Boas dobio je otkaz.

Iako je rastanak sastavni dio života i nikada nije lagan odšteta od 12 milijuna eura koju će Villas-Boas dobiti, kao naknadu zbog privremenog raskida ugovora, govori kako će ipak uspjeti preživjeti trenersku kalvariju u Londonu. Dapače, prema nekim informacijama Inter nikada nije zaboravio na "mini Moua".

Guardiola, Mourinho, Benitez...

U ovom trenutku britanski mediji barataju  raznim imenima. Za sada je poznato samo kako će Roberto Di Matteo voditi momčad do kraja ljeta, ali postoje indicije kako bi tu ulogu mogao preuzeti bivši menadžer Liverpoola Rafo Benitez. Naravno, Britanci su kao glavnog favorita za preuzimanje Bluesa na ljeto označili Pepa Guardiolu, koji je najavio još ranije kako se namjerava povući s klupe Barcelone. Neki priželjkuju i ponovni dolazak Jose Mourinha, ali portugalskog stručnjaka vide i na klupi engleske reprezentacije. Ovakva nagađanja su se samo rasplamsala kada je Mou ulovljen kako traži kuću u Londonu.

Tko je Roberto Di Matteo?

Di Matteo je igrao za Chelsea od 1996. do 2002. godine i u tom razdoblju osvojio je dva naslova FA Cupa, a ostao je u analima engleskog nogometa kao igrač koji je 1997. zabio najbrži gol na Wembleyju. Trebale su mu samo 42 sekunde da matira Middlesbrough. Osim toga Di Matteo je kao igrač osvojio Uefa kup, Uefa Super kup i Liga kup. Trenersku karijeru započeo je u Milton Keynes Dons 2008. godine. Vodeći West Bromwich Albion osigurao je klubu nastup u Premiershipu.

West Bromwich Albion je kriv za sve

U svojoj prvoj sezoni u najjačoj engleskoj ligi Di Matteo je ostvario nekoliko vrlo dobrih uspjeha, ali nakon teškog poraza u veljači 2011. godine dobio je otkaz. Zanimljiv je podatak da je taj teški poraz doživio upravo protiv Chelseaja. Četiri mjeseca nakon toga pozvan je u stručni stožer Villasa – Boasa.

Nakon poraza od West Bromwich Albiona Portugalac dobiva otkaz, a Di Matteo priliku da vodi momčad sa Stamford Bridgea. Neki bi rekli za sve je kriv West Bromwich Albion.

Ferguson i Redknapp složni: Nismo iznenađeni što je dobio otkaz, to je tako u nogometu

Otkaz Villas-Boasa nije iznenadio previše menadžere drugih klubova u Premiershipu. Čini se kako je stara garda trenera u Premiershipu očekivala takav rasplet situacije.

"Vijest o otkazu Villas-Boasa me nije iznenadila. On je mlad trener i očigledno mu je ovo bio preveliki zalogaj u ovom poslu. Tu nema previše vremena za navikavanje – žao mi je što je tako sve ispalo, ali to je tako", izjavio je menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson, koji broji 25 godinu na klupi Vragova.

Sličnog je mišljenja i menadžer Tottenhama Harry Redknapp.

"Žao mi ga je, napravio je odličan posao u Portugalu prošle godine, ali očito da mu ovdje nije išlo najbolje, točnije da se nije snašao u Engleskoj. Pazite, on je bio pod velikim pritiskom, izgubio je nekoliko utakmica i odmah se našao u nevolji. Šteta", smatra Harry.

Grant: Abramovič želi i igru i rezultate - odmah

Avram Grant, sadašnji trener Partizana, točno zna kroz što mladi Portugalac prolazi. Bivši menadžer Chelseaja vodio je londonsku momčad u sezoni 07./08., i poznato mu je kako je to raditi pod budnim okom Romana Abramoviča.

"Kada dođete u Chelsea znate samo jednu stvar – morate napraviti rezultat i morate stvoriti momčad koja će to napraviti odmah. U ovom slučaju rezultata nigdje nije bilo, a i igra momčadi nigdje nije vodila", zaključio je Grant.

Pročitajte više