Zbogom Mister "zeru tituli": Inter konačno otpustio Ranierija



NASTAVLJA se Interova neuspješna potraga za Mourinhovim nasljednikom: Andrea Stramaccioni, dosadašnji trener juniora, prekomandiran je u prvu momčad i tako je postao peti trener u godinu i tri mjeseca otkad je u Real otišao trener koji je 2010. Interu donio trostruku krunu.

Morattijev "poljubac smrti"

Kako to obično biva, najbolji pokazatelj da je trener pokojni, bila je službena izjava klupskog gazde da je trenerova pozicija sigurna, koju je Moratti dao nekoliko sati prije nego što će otpustiti Ranierija. Presudio mu je poraz od velikog rivala Juventusa, jedan od čak 12 prvenstvenih ove sezone, nakon kojeg Interu nedostaje samo još jedan kako bi izjednačio negativni klupski rekord iz pradavne 1948.

Mourinho prokleo nasljednika

Mourinho, koji je naslijedio Ranierija u Chelseaju, 2009. je poručio tadašnjem treneru rivala Juventusa, da s njim nema što razgovarati, jer je on najtrofejniji trener u Europi, dok je Ranieri u skupini "zeru tituli" - "nula, ništa naslova". Stvarno, u karijeri je vodio Fiorentinu, Valenciju, Chelsea, Juventus, Romu i Inter, ali osim dva kupa, nema značajnijeg trofeja.

Najgori Inter od 1948.



Skor od sinoć bivšeg Interovog trenera doista je katastrofalan: Nakon šest mjeseci na klupi, klub ostavlja na 8. mjestu Serie A, 22 boda iza lidera Milana, a čak mu mjesto koje vodi u kvalifikacije Europa Lige bježi velikih sedam bodova. Pobijedio je jednu od posljednjih deset utakmica, nejaki Olympique izbacio ga je iz Lige prvaka, a ispao je i iz talijanskog Kupa.

Niz od sedam pobjeda jedino vrijedno spomena

Mora se međutim dodati da je jedini tračak svjetlosti za Inter u najgoroj sezoni u posljednje 54 godine, došao pod Ranierijem: Nakon lošeg starta kada je u rujnu preuzeo momčad od Gian Piera Gasperinija, u prosincu i siječnju nanizao je sedam uzastopnih pobjeda (između ostalih, i nad gradskim rivalom, liderom i aktualnim prvakom Milanom), ali nakon toga su se on i igrači vratili "starim navikama".

Ranieri se tvrdoglavo držao staraca

Kad već spominjemo igrače, svi se pitaju kako je moguće da praktički netaknuta momčad koja je prije manje od dvije godine suvereno vladala Italijom, Europom i svijetom, igra tako kriminalno loše. Neki će reći da je ovaj Inter prestar. Uostalom, ove sezone je dva puta rušio rekord najstarije momčadi Lige prvaka: Ekipa koja je istračala u prvoj utakmici protiv Marseillea, bila je prosječne dobi od 31 godine i 331 dana.



Momčadi je nužan radikalan redizajn i svakako pomlađivanje. Moratti mu je upravo to javno savjetovao, govoreći kako Inter treba iskoristiti sjajnu mladu generaciju pod Stramaccionijevim vodstvom: "Nisam trener, ali mislim da je među njima barem nekolicina koja zaslužuju i više od nekoliko minuta po utakmici." Ranieri je svoju odluku da se osloni na veterane branio argumentom da će mladi igrači puknuti pod teretom očekivanja medija i publike na San Siru.

Nije uspio nadoknaditi Eto'ove golove i Sneijderove lopte

Čini se da argument stare momčadi, koliko god bio značajan, ipak nije ključan. Inter, za razliku od gradskog rivala, nema svoju verziju MilanLaba, tajnog postrojenja u kojem se izraubani starci pretvaraju u osvajače scudetta i momčad koja se može nositi s Barcelonom, ali ima sjajne igrače.

Dva su osnovna razloga zašto je Inter tu gdje je i što u ožujku dovodi trećeg trenera ove sezone: Odlazak Samuela Eto'a i ozljede ključnog igrača trofejne Mourinhove ekipe Wesleya Sneijdera, koji je nenadoknadiv, kao što Milito i posebno Forlan, nisu nastavili tamo gdje je Kamerunac stao prije odlaska u Anži.

Novi trener dvije godine mlađi od kapetana momčadi!



Andrea Stramaccioni, od sinoć prvi trener, je 36-godišnjak bez iskustva u samostalnom vođenju seniorske ekipe. Do sada je vodio mlade momčadi Crotonea, Rome i Intera, u koji je došao prošle godine. Talijanski mediji (posebno milanski), u sveopćem crnilu koje okružuje Inter, posvetili su veliki prostor i značaj pobjedi njegove mlade ekipe nad Ajaxom u finalu NextGen natjecanja u Londonu, ali Stramaccioni nikad nije radio u Serie A, a kapetan momčadi Javier Zanetti je dvije godine stariji od njega.

Laurent Blanc i Andre Villas-Boas prvi favoriti za nasljednika

Otkaz Ranieriju je ipak malo iznenađenje jer očekivalo se da izgura sezonu do kraja i napravi nešto s veteranskom momčadi, nakon čega je trebao preuzeti Laurent Blanc ili Andre Villas-Boas, s kojima se već pregovara.

Pročitajte više