Zbogom Zbornaja: Karagounis bacio Rusiju na koljena i odveo Grčku u četvrtfinale!

NIKADA nemojte otpisati Grčku. To je prva nogometna lekcija koju Dick Advocaat i njegovi igrači nisu naučili. Zbornaja je u 3. kolo Europskog prvenstva ušla kao najveći favorit skupine A i najsigurniji putnik za četvrtfinale EP-a, da bi na kraju večeri počeli pakirati kofere.

> Tijek utakmice Grčka - Rusija

> Jiraček odveo Češku u četvrtfinale, Poljska završila natjecanje na posljednjem mjestu u skupini

Rusi su u posljednju utakmicu u skupini ušli s četiri boda na kontu, a za prolazak u osam najboljih momčadi u Europi trebao im je samo bod iz utakmice protiv Grčke. Međutim, jedan bljesak Giorgosa Karagounisa bio je dovoljan da Aršavin i društvo uplakani krenu prema Moskvi.

Rusi bez rješenja protiv grčkog bunkera

Grci su u samom startu utakmice krenuli agresivno i odlučno, no ubrzo su ih Rusi vratili u njihovo prirodno okruženje - vlastiti kazneni prostor. Aršavin i Džagoev počeli su lomiti grčki bunker već u 9. minuti kada je Aršavin dalekometnim udarcem zagrijao Sifakisa. U 11. minuti izglednu priliku imao je i Džagoev, ali lopta je prošla pokraj desnih rašlja. Sredinom prvog poluvremena pritisak na posljednju liniju Grka bio je neizdrživ.

Redom su prijetili Aršavin, Keržakov, Džagoev, Denisov, no nitko od Rusa nije mogao probiti grčki bunker i smjestiti loptu iza vratara Sifakisa. Važno je napomenuti kako su Grci do 40. minute utakmice uputili jedan jedini udarac na gol, i to preko Salpingidisa u 5. minuti utakmice.

Grčki heroj Karagounis



Bez obzira na sve, Grci su svoje akcije sprovodili preko bokova, a zahvaljujući tromoj i pospanoj ruskoj obrani tako su došli i do vodstva. Kapetan Grka Karagounis primio je loptu na 20 metara od gola, sjurio se u kazneni prostor Rusa i snažno opalio po golu. Lopta je prošla ispod Malafejeva i Grci su s neočekivanim vodstvom otišli na odmor.

Valja istaknuti i podatak kako su nakon prvih 45 minuta odigranih u Varšavi na Nacionalnom stadionu Rusi i Grci bili u četvrtfinalu jer su u drugoj utakmici Česi i Poljaci igrali 0:0 na poluvremenu. 

Džagoev i Keržakov tragičari utakmice

Čim su se igrači vratili nakon pauze na travnjak započela je ruska opsada grčkog gola. Dick Advocaat ubacio je Romana Pavljučenka, ali i napadač Zenita nije imao formulu za probijanje bunkera.

Do 55. minute Rusi su upisali deset promašaja, a upravo su Grci bili ti koji su zamalo zabili i drugi gol. Prvo je Torossidis u 58. minuti opasno zaprijetio, ali njegov pokušaj u padu blokirao je Berezutski. Zatim je strijelac jedinog pogotka Karagounis prošao trojicu Rusa u šesnaestercu, no umjesto da je opalio po golu grčki kapetan odlučio je simulirati i tražiti jedanaesterac.

Grci bez kapetana u četvrtfinalu

Švedski sudac Jonas Eriksson pokazao mu je žuti karton, što znači da će Grci u četvrtfinalu igrati bez najboljeg i najstarijeg igrača u reprezentaciji. I posljednju šansu u drugom poluvremenu Grci su upisali u 70. minuti kada je Tzavellas pogodio same gredu iz slobodnjaka. Od 70. minute nastavila se opsada grčkih vrata.

Advocaat je u očaju vadio braniče i bacao u vatru veznjake i napadače, ali Nizozemcu ni to nije pomoglo. U 84. minuti ruski navijači su ostali bez teksta kada je Džagoev sam pred vratima glavom poslao loptu pokraj vratnice. Tada je bilo jasno da su za Rusiju dani na Euru odbrojani, a da su Grci prvom pobjedom na europskoj smotri nakon finala 2004. godine novi četvrtfinalisti.

Karagounis izjednačio rekord Zagorakisa

Georgios Karagounis izjednačio je rekord Theodorosa Zagorakisa prema broju nastupa za grčku nogometnu reprezentaciju. Karagounis je protiv Rusije 120. put obukao grčki dres, a jedan je od trojice igrača aktualne grčke reprezentacije, uz Konstantinosa Katsouranisa i Konstantinosa Chalkiasa, koji je bio dio šampionske momčadi iz Portugala.

Sastavi:

Rusija: Malafejev - Anjukov, Ignaševič, Berezutski, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušakov - Džagoev, Aršavin, Keržakov

Grčka: Sifakis - Maniatis, K. Papadopoulos, Tzavellas, Torossidis - Papastathopoulos, Karagounis, Katsouranis - Samaras, Salpingidis, Gekas

Pročitajte više