Ždrijeb prije ždrijeba: Hrvatska na SP-u i dalje može dobiti bilo koje protivnike

Ilustracija: Index

NAKON sastanka Organizacijskog odbora FIFA-e u gradu Costa do Sauipe (Bahia), krovna svjetska nogometna organizacija objavila je skupine iz kojih će 32 reprezentacije ući u ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva 2014, koje se održava u petak (17 sati).

Sažetak svega je: Hrvatska može izvući bilo kojeg protivnika.

Pred novinare je izašao predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, predsjednik brazilskog saveza Jose Maria Marin, glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke, te dopredsjednik IO-a FIFA-e Issa Hayatou.

FIFA je zakomplicirala ždrijeb kako bi udovoljila svojem geografskom načelu po kojem reprezentacije s istog kontinenta ne bi trebale igrati u istoj skupini. U prvoj jakosnoj skupini su najjače momčadi po FIFA renkingu. U drugoj su afrički predstavnici uz Čile i Ekvador, u trećoj Australija, azijske i zemlje CONCACAF-a, dok su u posljednjoj preostale europske reprezentacije.

SKUPINE za ždrijeb Svjetskog prvenstva

Skupina 1: Brazil, Belgija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Španjolska, Švicarska
Skupina 2: Alžir, Kamerun, O. Bjelokosti, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador
Skupina 3: Australia, Iran, Japan, J. Koreja, SAD, Meksiko, Kostarika, Honduras
Skupina 4: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Italija, Engleska, Portugal, Rusija, Grčka, Francuska

Francuska se izvukla: Ždrijeb prije ždrijeba

Kako druga skupina ima samo sedam članova, a četvrta devet, prije samog ždrijeba će se jedna europska reprezentacija ždrijebom prebaciti u "pot 2".

Ovime su, smatraju mnogi, ponovo najviše profitirali Francuzi, najslabije rangirana europska reprezentacija. Umjesto da kao najgori budu prebačeni u drugu skupinu, ždrijeb bi mogao odlučiti drugačije.

"To je odluka IO-a. Razgovarali smo s predsjednicima svih saveza. To je ždrijeb i mi ćemo ždrijebati. Nemojmo više o tome", rekao je Blatter na pitanje novinara o razlozima neobičnog sustava.

Blatter o suludom trošenju na ždrijeb: "Ždrijeb je dio šoua, mi ćemo ždrijebati, dosta o tome"

Blatter se osvrnuo i na činjenicu što još šest stadiona nije završeno. Najgora situacija je u Sao Paulu gdje se prije nekoliko dana dogodila nesreća u kojoj su poginula dva radnika, a jedan je teško ozlijeđen. Prilikom pada dizalice srušio se i dio tribine.

"Žalim zbog tragedije koja se dogodila u Sao Paulu. Međutim, do početka SP-a sve će biti gotovo na vrijeme. Preostali radovi na stadionima koji nisu završni su toliko mali da će uskoro sve biti gotovo. Neće biti problema niti u Sao Paulo gdje će biti otvaranje SP-a," najavio je predsjednik Fife.

Novinari su pitali Blattera i čemu ovakav preskupi spektakl samo zbog ždrijeba i zašto se održava na ovom mjestu, daleko od ostatka svijeta, gdje i "milijini Brazilaca ne žele kročiti nogom".

Vladar svjetskog nogometa je odgovorio: "Ždrijeb je integralni dio šoua Svjetskog prvenstva. Pokazat ćemo vam u petak. To je prihvaćeno od svih nogometnih navijača, da ždrijeb treba biti spektakularan. Zašto je ovdje? Gospodine Marin?"

"Cijeli svijet će gledati Brazil u petak. To je razlog. Mogao je ždrijeb biti bilo gdje, ali naša zabava, kao i sve naše brige, ostali bi isti", rekao je čelnik brazilskog nogometa Maria Marin.

Glavni tajnik Fife, Jerome Valcke, najavio je kako će nagradni fond Svjetskog prvenstva biti povećan za 33 posto u odnosu na 2010. godinu. Konačna potvrda podjele financijskog "kolača" stići će nakon sastanka Izvršnog odbora Fife u srijedu.

Ždrijeb skupina za SP održat će se u petak u 17 sati po hrvatskom vremenu.

Pročitajte više