"Zeleni pakao" Formule 1 odlazi u povijest: Stečaj legendarnog Nürburgringa!

Jedna od najopasnijih i najzahtjevnijih staza u povijesti Formule 1: Trostruki svjetski prvak Nikki Lauda jedva je preživio tešku nesreću 1976. na Nurburgringu

13 MILIJUNA eura duga uništit će tradiciju Formule 1 dugu 85 godina. Znamenito poprište natjecanja, pista u Nürburgringu, odlazi u stečaj, objavili su vlasnici staze.

Nijemci su računali na financijsku pomoć iz fondova Europske unije nakon što su pokrenuli val renoviranja na stazi. Iz EU-a su nedavno dobili novu, posljednju u nizu odbijenica.

"Ne ostavlja nam to drugu mogućnost nego da pokrenemo stečajni postupak" izjavio je Kurt Beck, šef regionalne vlade koja u vlasništvu drži 90 posto dionica.

Od 2009. godine na Nürburgringu se Velika nagrada Njemačke u Formuli 1 održava u naizmjeničnom godišnjem ritmu s Hockenheimom, koji će ugostiti natjecanje ovog vikenda.

Kompanija koja ima koncesiju na upravljanje stazom objavila je da je sa šefom natjecanja u Formuli 1, Berniejem Ecclestoneom, dogovorila održavanje VN Njemačke 2013. godine upravo na Nürburgringu. Formula 1 će pokriti sve troškove organizacije utrke, ali i ubrati svu zaradu.

Fanovi nikad nisu prihvatili novu stazu, sagrađenu 1984.

Staza na kojoj se danas vozi utrka, ali pravi "šmekeri" nikad je nisu potpuno prihvatili, za razliku od one koja je 1927 napravljena oko sela i srednjovjekovnog dvorca u šumovitoj planini Eifel, 40-ak kilometara južno od Kolna, koju je zbog težine i magičnog okruženja u kojem se nalazila, Jackie Stewart, jedan od najvećih asova formule, nazvao "Zeleni pakao".

Velikanima je pobjeda na Nurburgringu posebno slatka

Gotovo da nema velikana Formule 1 koji nije slavio na Ringu: Fangio, Brabham, Stewart, Prost, Schumacher...Osim Ayrtona Senne, koji je vladao upravo u razdoblju kada se utrka nije vozila (1985-1995).

Smrt vreba na svakoj okuci Ringa

Osim što je pobjeda na Nurburgringu stvar posebnog prestiža, ono što ovoj utrci daje posebnu auru je opasnost, tj. fatalnost koju sa sobom nosi; čak i nakon promjena, na stazi godišnje u raznim utrkama gine nekoliko ljudi, a otkad se trkalište izgradila, na njemu je bilo preko 70 nesreća s fatalnim posljedicama. Najpoznatija je ona Nikija Laude iz 1976.

Pročitajte više