Želite kupiti klub? Al Fayed prodaje Fulham za 200 milijuna funti!

Foto: Guliver Image/Getty Images

MOHAMED AL FAYED, nakon 16 godina na čelu Fulhama, tijekom kojih je klub vodio od četvrte lige do finala Europa lige i 200 milijuna funti koje je pozajmio klubu, prodaje Cottagerse koji je učinio stabilnim i solventnim Premierligašem.

Egipćanin, težak 1.2 milijardi dolara, pod stare dane (84) rješava se luksuznih nekretnina i kluba, kako bi prikupio gotovine za osiguranje budućnosti brojnoj obitelji i nasljednicima. Za Fulham je izvjesio cijenu od 150 do 200 milijuna funti, a engleski financijski stručnjaci cijene da bi mogao dobiti traženu svotu zbog atraktivnih nekretnina koje klub posjeduje, prije svega stadion Craven Cottage uz obalu rijeke Temze.

Više nego po Fulhamu, Al Fayed je bio poznat kao vlasnik znamenite raskošne robne kuće Harrods, koju je prije tri godine prodao Qatar Holdingsu, a sada je angažirao Keitha Harrisa, poznatog posrednika pri pronalasku stranih investitora u engleske klubove.

Popis preuzimanja u kojima je asistirao stvarno je impresivan: Romanu Abramoviču pomogao je kupiti Chelsea, Randyju Lerneru Aston Villu, Eggert Magnusson posredovao je pri kupnji West Hama, a Thaksinu Shinawatri u preuzimanju Manchester Cityja.

Kao što smo istaknuli, Al Fayed novom kupcu ostavlja klub na zdravim temeljima; nakon što je pozajmice Fulhamu u iznosu od 212 milijuna funti, pretvorio u vlasički udio, dug kluba, koji je 2011. iznosio 193 milijuna funti, smanjio je na samo 4 i tako ga učinio neusporedivo atraktivnijim budućim kupcima.

Fulham se i na tržištu ponaša razumno: Ovog ljeta doveo je tri igrača (Stekelenburg, Derek Boateng, Amorebieta), ali sve kao slobodne, po isteku ugovora, pa nije plaćao odštetu.
 

Pročitajte više