Žena u F1 – vječno pitanje

Foto: Screenshot; Youtube

NARAVNO da u F1 trebaju voziti najbrži. Ili barem oni koji to dokažu u pravom trenutku na pravom mjestu. No, naravno da se ozbiljna pozornost posvećuje i marketingu. Kad pričam o ženskoj vozačici u F1, onda mislim na damu koja bi vozila i utrke, a ne samo ponekad testirala bolide, kao što to radi Susie Wolff u Williamsu. 

Vozačica o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo priča je 30-godišnja Amerikanka Danica Patrick, posebno nakon što je postala prva žena u povijesti koja je u Nascar Cupu u Daytoni osvojila prvu startnu poziciju. Iako je promišljala da u karijeri pokuša i F1, to nikad nije postalo ozbiljno. Neki od znamenitih članova današnje Formule 1 kao što je Niki Lauda, rekao je kako je to moguće, ali za 10 godina. Novinari Bilda su ga zamolili da bude malo određeniji:

"Rekao sam Berniju Ecclestoneu da je potrebno razmotriti mogućnost žene za volanom u F1. Još i kad bismo ju gledali među prvih šest, uvjeren sam da i se gledanost Formule 1 na razini svijeta udvostručila", objasnio je Lauda.

Ipak, Lauda se zapitao i je li Danica Patrick najbolji mogući odabir.

"Već je mnogo puta objašnjeno kako se tehnologija bolida u Americi i Formuli 1 ne može uspoređivati. Isto tako, to se odnosi i na vozače. Posljednji Amerikanac koji je bio uspješan zvao se Mario Andretti, a on je bio aktivan u moje vrijeme", poručio je.

Za podsjetnik, spomenimo kako je Lauda bio trostruki svjetski prvak, zadnji put 1984. godine. Nameće se logično pitanje – koliko se toga može promijeniti u 30-ak godina? 

Pročitajte više