Zenica se naklonila Tuki: Pogledajte ludnicu na dočeku BiH heroja

Foto: Screenshot

BOSANSKOHERCEGOVAČKOM atletičaru Amelu Tuki u petak je u Sarajevu i Zenici priređen svečani doček po njegovu povratku iz Kine gdje je na svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu osvojio prvu broncu za BiH ostvarivši tako uspjeh kojega gotovo nitko nije očekivao u zemlji u kojoj atletika kao sport gotovo da ne postoji.
 
> Bosna ga je izdala, ali on nije nju
 
> Tuka piše povijest: BiH ima prvu svjetsku atletsku medalju! 
 
Najbolji atletski BiH rezultat od neovisnosti
 
Tuka je u Pekingu osvojio treće mjesto u utrci na 800 metara što je najbolji rezultat jednog bosanskohercegovačkog atletičara od neovisnosti te zemlje i trenutačno je 67. atletičar svijeta.
 
Već u sarajevskoj zračnoj luci dočekan je kao heroj uz skandiranje, baš poput kadetskih košarkaških reprezentativaca koji su prošlog tjedna u BiH donijeli zlatnu medalju s  europskog prvenstva. Na konferenciji za novinare Tuka nije skrivao radost zbog postignutih uspjeha.
 
 "Stvarno sam presretan i preponosan na ono što sam napravio za moju zemlju. Mislim da ona to i zaslužuje", kazao je Tuka.
 
 
Tuka najavio još bolje rezultate
 
Poručio je kako je Peking već iza njega te kako kani ostati "čvrsto na zemlji".
 
"U atletici se ne živi od stare slave i želim postići nove i još bolje rezultate", najavio  je najuspješniji bosanskohercegovački atletičar.
 
Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH, kazao je kako je Tukin uspjeh doprinio da atletika u BiH napokon sa sportskih margina bude vraćena u središte pozornosti.
 
"Zbog toga mu želimo javno zahvaliti", kazao je Kaknjo novinarima pozvavši vlasti u BiH da atletici vrate dostojanstvo tako što će osigurati sustavno financiranje razvoja tog  sporta.
 
U Zenici ga dočekalo skoro deset tisuća ljudi
 
Tom se apelu pridružio i predsjednik Olimpijskog odbora BiH Marijan Kvesić.
 
"Ovo je trenutak da se promijeni odnos društva prema sportu u BiH", kazao je Kvesić  zatraživši od vlasti da napokon prepoznaju "čudesne rezultate" koje sportaši iz BiH  postižu i bez ikakve ozbiljne potpore države.
 
Na stadionu u Zenici, gradu u kojemu Tuka živi, priređeno je središnje slavlje a tamo ga je dočekalo nešto manje do deset tisuća ljudi, koji su uz skandiranje i baklje izvukli Amelu suze na oči.
 

Pročitajte više