Žestoki udarač teške ruke: Tko je Anthony Hamilton, sljedeći Cro Copov suparnik?

Foto: Guliver Image/Getty Images

BORILAČKA javnost je ostala iznenađena informacijom da se Mirko Filipović u sljedećem UFC nastupu bori protiv široj javnosti prilično nepoznatog Antonyja Hamiltona (14-4). Odmah nakon što je u travnju u Krakowu svladao Gabrijela Gonzagu počelo se špekulirati oko sljedećeg imena "za odstrel". U kombinacijama su tako bili Mark Hunt, Antonio Rodrigo Nogueira, Alexey Oleinik pa čak i Overeem i Dos Santos. Stoga ne čudi da je Hamiltonovo ime izazvalo dosta iznenađenja.
 
No, to ne znači da je Anthony Hamilton protivnik za potcjenjivanje. Uostalom svakog MMA teškaša se mora ozbiljno shvatiti, a posebno ako je visok 196 centimetara i težak 115 kilograma.
 
Tko je Anthony Hamilton?
 
Ovaj 35-godišnji Amerikanac je rođen u Kentu (Washington), a MMA-jom se na amaterskoj razini počeo baviti prije desetak godina. U profesionalce je prešao kao neporažen amater 2010. te je prvi dvoboj odradio protiv Kylea Welcha u manjoj CageSport promociji. Prvi pravi ispit je stigao tek u travnju 2013. kada je potpisao za relativno poznati MFC (Maximum Fighting Championship) iz Kanade. Tada je na kontu imao 10 pobjeda i tek dva poraza. No, MFC debi je bio toliko impresivan da je odmah u sljedećem dvoboju dobio priliku za osvajanje pojasa u teškoj kategoriji. Naime, na MFC-u 38 je high kickom spektakularno nokautirao Smealinha Ramu u drugoj rundi dvoboja.
 

 
Nekoliko mjeseci kasnije, točnije u siječnju 2014. je dobio šansu boriti se protiv Darrila Schoonovera za inaguralni MFC pojas. Nakon pet rundi relativno zanimljivog dvoboja, Hamilton je slavio jednoglasnom odlukom sudaca te je stigao do najvećeg uspjeha karijere.
 
S obzirom da su dobri teškaši cijenjeni poput suhog zlata, odmah po osvajanju titule je reagirao Joe Silva pozvavši Hamiltona da se pridruži rosteru elitne promocije. Stvari su se tada događale vrlo brzo pa je Hamilton već u lipnju iste godine debitirao za UFC protiv Alekseja Oleynika. Upravo je Oleynik poveznica koja veže Hamitona i Cro Copa. Naime, pobjeda protiv Cro Copa na Legendu je bila Oleynikova ulaznica za UFC-a da bi u debitantskom nastupu svladao Anthonyja Hamiltona. To nije sve; obojica su stradali dosta netipičnim zahvatom za slobodnu borbu. Rus ih je obojicu prisilio na predaju "hrvačkim tušem", odnosno polugom na kralježnicu. Hamilton je tapkao nakon 2:18 minuta u prvoj rundi doživjevši treći profesionalni poraz.
 
No, Amerikanac nije dugo očajavao. Već dva mjeseca kasnije, u  kolovozu iste godine, je dobio priliku protiv Ruana Pottsa na UFC-u 177. Tada je izgledao puno bolje nego protiv Oleynika te je slavio tehničkim nokautom u drugoj rundi. Ritmom pobjeda i poraza je nastavio krajem 2014. kada je u kavez ušao s nekoć najvećom svjetskom teškaškom nadom Toddom Duffeejem na UFC-u 181. Obojica su krenula otvoreno, a Duffee je prvi značajnije pogodio te je za samo 33 sekunde nokautirao Hamiltona.
 
Opasan teškaš teške ruke
 
S 1-2 na UFC kontu, Hamiltonu je trebalo slavlje kako bi se vratio u mirnije vode i pobjednički ritam. To je i ostvario na Fight Night priredbi u Krakowu u travnju ove godine. Hamilton je u jednom od uvodnih dvoboja rukavice ukrstio s Danielom Omielanczukom te je nakon tri iscrpljujuće hrvačke runde slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Kasnije je u "main eventu" Cro Cop nokautirao Gonzagu i stigao do jedne od najbitnijih pobjeda u karijeri. Može se reći da je poljski Krakow druga poveznica Hamiltona i Cro Copa, a da će im treća biti međusobni dvoboj u korejskom Seulu.
 
Analizirajući Hamiltona možete vrlo brzo zaključiti da se radi o opasnom teškašu teške ruke što se i vidi u brojci od 7 nokauta koliko je ubilježio u dosadašnjoj karijeri. No, ukoliko Cro Cop bude na visini zadatka valja vjerovati da je hrvatski borac favorit u tom dvoboju te da bi u Koreji trebao nastaviti pobjednički niz koji je započeo u Poljskoj.
 

Pročitajte više