Zimski mercato: Samo je "Super Mario" skuplji od "novog Bobana"

Foto: AFP

ZAVRŠEN je zimski mercato, a Talijani ni ovaj put nisu razočarali. Serie A je druga liga po potrošenom novcu na pojačanja, iza nedodirljive Premierlige. Među deset klubova koji su najviše potrošili u zimskom prijelaznom roku su Milan, Inter i Fiorentina.

Anelka - Utješna nagrada

Juventus, aktualni prvak Italije, štedio je u zimskom prijelaznom roku. Za milijun eura iz Atalante je doveden Federico Peluso. Kao slobodan igrač u Torino je stigao veteran Nicolas Anelka kako bi pojačao konkurenciju u napadu, najlošijem dijelu momčadi. Mala je to utjeha za navijače koji su željeli vidjeti Didiera Drogbu. Njega je ukrao (doslovno ukrao) turski Galatasaray.

Pato+pet milijuna eura=Balotelli

Najviše novca u siječnju "okrenuo" je Milan. Pata, koji nije opravdao velika očekivanja, prodali su u Corinthians za 15 milijuna funti, a zatim su dodali još pet i doveli Marija Balotellija iz Manchester Cityja. Upravo je taj transfer najzanimljiviji jer je Balotelli ranije igrao za Inter, a nikada nije skrivao da mu je crvena boja, Milanova, mnogo draža.

U siječnju je Milan odlučio podmladiti momčad pa su na San Siro stigli Bartosz Salamon (Atalanta), Kevin Constant (Genoa) i Ricardo Saponara (Empoli). Na njih trojicu, koji zajedno imaju 67 godina (a ne po Milanovom običaju 100), potrošeno je 15-ak milijuna eura.

Kupili Kovačića, prodali Livaju

Najviše se trgovalo u Interu. Stigao je iz Dinama 18-godišnji Mateo Kovačić za trinaest milijuna eura i još dva kad Inter izbori Ligu prvaka. Iz Atalante je stigao Ezequiel Schelotto, a iz Stuttgarta Zdravko Kuzmanović. Massimo Moratti je iz Lazija za malo manje od milijun eura doveo Tommasa Rocchija i Juana Pabla Cirriza.

Milano su napustili Coutinho, Wesley Sneijder i Marko Livaja, sva trojica nezadovoljna minutažom. Coutinha je kupio Liverpool za deset milijuna eura, Sneijdera Galatasaray za sedam i pol, a Livaju Atalanta za dva i pol.

 

"Boban za Kovačića kaže da može biti bolji od njega. Boljeg jamstva od toga nema. Kovačić može igrati skoro na svim pozicijama u veznom redu", piše Gazzetta dello Sport koja je Kovačića već smjestila u prvih jedanaest Intera za proljetni dio sezone.

Radošević i Rolando u Napulju, Rossi u Firenci

U Napoli je kao najskuplje pojačanje stigao Josip Radošević. Hajduku je za 18-godišnjeg veznjaka plaćeno tri milijuna eura. Iz Porta je za milijun stigao Rolando kako bi pojačao obranu drugoplasirane momčadi Serie A.

Fiorentina je, iznenađujuće, treća momčad po potrošenom novcu u siječnju. Giuseppe Rossi je plaćen Villarrealu deset milijuna eura, Rafal Wolski je stigao iz Legije za 4 milijuna, a Matis Vecino iz Nacionala za tri.

Pročitajte više