A što ako je Eduardo jednostavno - pao?

ČLANAK 10, paragraf 1c Uefinog pravilnika ovih je dana omiljena zanimacija engleskih novinara. "Igrač može biti suspendiran na dvije utakmice ili na određeni vremenski period za glumu s očitom namjerom da uzrokuje sudačku pogrešku ili za podržavanje pogrešne procjene koja dovodi do netočne odluke", stoji u navedenom članku. Pogađate, radi se o "slučaju Eduardo".

Napadač Arsenala i hrvatske reprezentacije na meti je većeg dijela engleske javnosti nakon utakmice Arsenala i Celtica kojom su "topnici" potvrdili plasman u Ligu prvaka. Nikome nije bitno što je Arsenal bio drastično bolja ekipa, što je sve bilo ridješeno u Glasgowu, što Celtic nije imao nikakve šanse za prolaz. Škotski nogometni savez ipak je pokrenuo hajku na Eduarda, a Uefa je zagrizla kost. Odluka o kazni za navodno simuliranje u protivničkom šesnaestercu (Eduardo je doista pao iako nije bio u kontaktu s Borucem) očekuje se idućih dana, a u Duduovu obranu stao je tek Arsene Wenger koji je sasvim u pravu kad cijelu situaciju naziva "opasnim presedanom".

Kako dokazati namjeru?

Wenger je postavio ključno pitanje: Kako dokazati da je postojala namjera? Tko može sa sigurnošću reći da je Eduardo pao da bi iznudio penal? Možda je izgubio ravnotežu i samo pao? Ili se možda prestrašio kontakta, što bi nakon loma noge koji mu je priuštio Martin Taylor bilo sasvim normalno. No, sve to je manje bitno s obzirom da prave uzroke pada zna samo on. Možda je doista Dudu simulirao prekršaj, ali kako to dokazati?

Većina engleskih novinara tim se pitanjem ne opterećuje, oni su ga već proglasili krivim. "Eduardo nije napravio ništa neobično, to se događa u mnogim nogometnim utakmicama. Jednostavno je varao", tumači kolumnist londonskog Free Pressa Morris Dellacosta kojem halabuka oko Eduardovog pada "daje nadu da će se nogometu dogoditi neke dobre stvari".

On je samo jedan od mnogih koji vjeruju da Eduarda treba kazniti suspenzijom, a na Wengerove izjave o "lovu na vještice" odgovara protupitanjem. "Umjesto da se raspravlja je li Uefa poštena prema Eduardu, zašto ne bi raspravljali zašto krovne nogometne organizacije ovo ne rade češće?". Samo zato što je Eduardo prvi igrač koji bi mogao biti primjereno kažnjen, ne znači da je to pogrešno, nadovezuje se kolumnist This is Nottinghama Garry Birtles koji vjeruje da bi se svako simuliranje trebalo kažnjavati suspenzijom.

I Amerikanci se raspisali o Eduardovom padu

"Pad koji se čuo diljem svijeta", naslov je teksta u New York Timesu u kojem Jack Bell piše o hrvatskom reprezentativcu. Niti u Americi ne dvoje da je Dudu simulirao penal i da bi trebao biti kažnjen. "Nogometni suci ovakve poteze nazivaju 'simulacijom', ali većina ljudi bi ih nazvala krađa prijevarom", piše Timesov novinar Bell, a njegov kolega iz istog lista Brian Lewis ide još dalje pa napada Wengera za kojeg tvrdi da je "uvjerio samog sebe kako je Eduardo žrtva utjecajnih Škota u Uefi, a sad pokušava u to uvjeriti i ostatak svijeta". 

Pročitajte više