LEGENDA SE VRAĆA KUĆI

Abramovič s Lampardom ide na sve ili ništa

Foto: Getty Images/Guliver Image

DOLAZAK Franka Lamparda na mjesto glavnog trenera Chelseaja je, kako pišu engleski mediji, gotova stvar.

Derby County je u utorak objavio da je dopustio Chelseajevim predstavnicima da stupe u pregovore s njihovim trenerom, a tu nikakvih prevelikih rasprava neće biti. Chelsea će Derbyju platiti odštetu od četiri milijuna funti, a isto toliko bi Lampard trebao zarađivati sljedeće tri sezone na Stamford Bridgeu.

Golem je to zaokret u politici kluba u kojem je Roman Abramovič funkcionirao na način koji je zgražao svjetsku nogometnu javnost. Prebogati Rus kupio je Chelsea, pokupovao sve najveće zvijezde i na klupu stavio najveću zvijezdu od svih - Josea Mourinha. Nije tu bilo nikakve prevelike romantike. Abramovič je želio samo najbolje što je mogao dobiti na tržištu i to je masno plaćao.

Chelsea i Abramovič bili su pojam umjetnog kluba, kojim drma strani, neprirodni investitor, ali ono nad čim su svi negodovali i smatrali herezom danas je najnormalnija stvar. Gotovo svi najveći klubovi, osobito engleski, funkcioniraju na taj način i Abramovič je ispao pionir i jedne filozofije i svojevrsni nogometni vizionar.

Abramovič je do sad igrao na sigurno. Ovo je za njega nepoznati teritorij

No, silom prilika Abramovič je napravio potpuni nogometni zaokret koji će i za njega i za Franka Lamparda biti jako veliki rizik. Kad su treneri u pitanju, Rus je svih ovih godina igrao na sigurno. Osim epizodnih uloga Avrama Granta i Roberta Di Mattea (koji je osvojio Ligu prvaka), Abramovič je na klupi uvijek imao “creme de la creme”. Jose Mourinho (dvaput), Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink (dvaput), Carlo Ancelotti, Rafa Benitez, Antonio Conte… Malo koji klub na svijetu može se pohvaliti da je sve te velikane imao na klupi, a Abramovič je rijetko kad dopuštao da mu drugorazredni treneri vode momčad.

Iako je Maurizio Sarri bio dokazano dobar trener koji nikad nije imao priliku voditi bogatu i momčad sa samog vrha, u Abramovičevu svijetu i to je bio poprilični rizik. Lampard je pak klasični “all in”, i to ne baš na najbolje karte.

No, “tko riskira, profitira” stara je narodna samo što u ovom slučaju Abramovič nije imao previše izbora. Vremena i okolnosti u Chelseaju su se promijenila. Prošlo je vrijeme dominacije u Premiershipu, a u vidu Cityja i Liverpoola dobio je konkurenciju s kojom se čak i Abramovič teško nosi. Sve to bi još kako-tako pregrmio, ali FIFA-ina zabrana ulaznih transfera u sljedeća dva prijelazna roka natjerala ga je da promijeni ploču.

U vrijeme kad trener, prije nego što dođu u novi klub, traži određeni iznos za dovođenje pojačanja, Abramovič nije potencijalnim kandidatima za klupu mogao ponuditi ništa. Chelsea je ostao bez duše momčadi, fantastičnog Edena Hazarda koji je jednim potezom rješavao utakmice i vadio momčad iz problema kad se činilo da izlaza nema.

Hazard je otišao u Real i takvog igrača je nemoguće zamijeniti. Ali zbog FIFA-ine zabrane Chelsea neće moći dovoditi ni poluzamjene, barem ne u ovom prijelaznom roku. Chelsea se žalio Međunarodnom sportskom sudu (CAS), ali iz Lausanne su poručili da imaju jako puno posla i da će Chelsea na red doći tek 14. kolovoza, šest dana nakon što se u Engleskoj zatvara prijelazni rok za ulazne transfere.

Chelsea velikim trenerima ne može ništa ponuditi

I što je Abramoviču preostalo? Na tržištu je ionako premalo “velikih” trenera, a nijedan ne želi doći u momčad koja je ostala bez glavnog igrača i koja najmanje šest mjeseci ne može dovoditi pojačanja. U ligi kao što je Premiership, preuzeti takav klub za renomirane trenere je preveliki rulet.

Odabir Franka Lamparda, trenera koji iza sebe ima samo jednu sezonu na klupi, čini se kao veliki rizik, ali možda će baš on udariti temelje novog Chelseaja koji FIFA-inu zabranu može jako dobro iskoristiti. Ove sezone, a vjerojatno i sljedeće, može zaboraviti borbu za naslov, ali to ionako od Lamparda nitko neće očekivati.

Chelsea je dobio trenera koji će preko noći popraviti sve mostove koje je Maurizio Sarri porušio prema navijačima i mudri Abramovič zna da će u liku Lamparda navijačima ponuditi zvijezdu kad ih na terenu ne bude previše. Bivši Chelseajev veznjak i najbolji strijelac u povijesti kluba u Derbyju se pokazao kao idealan trener za razvoj mladih igrača. Tamo je iz Chelseaja na posudbi imao 20-godišnjeg Masona Mounta i 21-godišnjeg Fikaya Tomorija koji su odigrali jako dobru sezonu. U situaciji kad se klub ne može okrenuti rješenjima u prijelaznom roku, Lampardovo poznavanje klinaca moglo biti itekako korisno. U njegovu stručnom stožeru je i Jody Morris, bivši šef Chelseajeve omladinske škole, koji klince u akademiji poznaje kao svoju djecu i savršeno bi mogao odabrati igrače koji će se priključiti radu s prvom momčadi.

Abramovič opet može biti vizionar

Kad se počeo baviti trenerskim poslom, Lampard je sigurno sanjao da će jednog dana voditi klub za koji je odigrao 840 utakmica, ali vjerojatno je zamišljao puno drukčije okolnosti od ovih u kojima sad dolazi. Ova sezona potpuno je nepoznat teritorij za njega, Abramoviča, igrače i navijače. Puno toga može krenuti po zlu, ali uz malo sreće, Abramovičev potez mogao bi se pokazati vizionarskim, baš kao i prije 15 godina. Neće Chelsea puno izgubiti u jednoj sezoni eventualnog lutanja, osim što će konkurenti napraviti korak ili dva naprijed više od njih. No, Lampard bi mogao, ako za to ima znanje, udariti temelje nekog novog Chelseaja.

Lampard do detalja zna kako funkcionira i što predstavlja Chelsea u kojem će ga svi dočekati raširenih ruku. On je duša i živa legenda kluba koji mu je dao veliku priliku i povjerenje u vrijeme kad za to još možda nije spreman. Jako puno ljudi bi u ovoj kombinaciji moglo profitirati, ali vrlo lako bi sve moglo krenuti nizbrdo. A Chelsea je poznat po tome da je samljeo i ispljunuo puno veće trenerske face od njega, bilo da je riječ o upravi ili o svlačionici.

Iz prvog reda je gledao kako se sapunaju daske Mourinhu i Hiddinku...

Pročitajte više