Igrali su za Real, Milan i Arsenal, a sada "parazit" i "biokemičar" stižu u nogometnu egzotiku

Foto: Getty Images / Guliver Image

DVOSTRUKI transfer odjeknut će jugozapadnom Azijom. Turski Rizespor nalazi se na korak od Emmanuela Adebayora i Mathieua Flaminija. Dva iskusna nogometaša stići će u grad duž malo zaljeva Crnog mora, a tamo ih čeka klub koji je prošle sezone osvojio 13. mjesto u prvenstvu i osigurao ostanak u posljednjim kolima.

"Mogu potvrditi da smo postigli dogovor s oba igrača. Oni će sljedećih dana sletjeti i očekujemo da finaliziramo transfere", potvrdio je nevjerojatnu vijest trener Rizespora Hikmet Karaman. 

Od strašnog napadača do "nogometnog parazita"

Adebayor, koji ima 32 godine, igrao je tijekom karijere za Metz, Monaco, Arsenal, Manchester City, Real Madrid, Tottenham i Crystal Palace, a najveći trag ostavio je u redovima Topnika, za koje je u tri sezone (2006-2009) postigao 46 golova u 104 utakmice. Napadača iz Toga doveo je City 2009. godine za 25 milijuna funti, nakon čega je postao "nogometni parazit", jer nije igrao, još manje zabijao, a primjerice je od Tottenhama zarađivao do 140 tisuća funti tjedno.

Neumorni trkač i "biokemičar"

S druge strane, 32-godišnji Flamini, koji je s prijateljem Pasqualeom Granatom stvorio tvrtku GF Biochemical u talijanskom gradu Caserti, koja zapošljava 80 stručnjaka, a ukupna brojka zaposlenih dostiže 400, igrao je za Marseille, Arsenal i Milan. Francuski veznjak je s londonskom ekipom (odigrao ukupno 168 utakmica za sedam godina) osvojio po tri FA Kupa i Community Shielda te igrao finale Lige prvaka 2006. na Stade de France stadionu protiv Barcelona, dok je s Rossonerima bio prvak Italije 2011. a osvojio je i talijanski Superkup.

Oba nogometaša, koja su igrala zajedno u Arsenalu od 2006. do 2008, dolaze u Tursku kao slobodni igrači i nema sumnje da će biti velika pojačanja za klub čiji je najveći uspjeh sudjelovanje 2001. godine u Intertoto kupu, gdje ga je eliminirala makedonska Pobeda.

Pročitajte više