Afera Hoyzer: Mafija kupovala nogometaše HNL-a?

SUDAC Robert Hoyzer koji je u njemačkoj optužen za namještanje utakmica u kojima je sudio, a na koje se i sam kladio, dobio je, navodno, za svoje nepošteno suđenje od hrvatske mafije oko 50-ak tisuća eura.  

Ispričao je to za njemački Bild Kristijan C, Hrvat koji živi u Berlinu. Kako prenosi Večernji list, Bildov svjedok rekao je kako se Hoyzer prošlu subotu našao u kafiću King, vlasništvu stanovitog Milana S.

Hoyzer je došao po novac, a upravo u tom trenutku njemačka tv postaja ARD objavila je aferu o sucu. Hoyzer se navodno šokirao, a Milan S. ga je odmah odveo u svoju kancelariju.

Kristijan je objasnio kako je zapravo mafija zarađivala kupujući Hoyzera, te kombinirajući utakmice njemačkih drugoligaša s utakmicama HNL-a.

"U Hrvatskoj se za 10.000 ili 20.000 eura može kupiti cijela momčad. A kad se manipulira sucem u Njemačkoj i igračima u Hrvatskoj, rizika za kladitelja nema." - izjavio je Kristijan C., prenosi Večernji.

Prema saznanjima Bildovog svjedoka, Milan S. je na spornu utakmicu između Paderborna i HSV-a uplatio 100.000 eura. Kristijan C. tvrdi i kako je Milan jednom u kladionici dobio 560.000 eura. Dodao je kako Hoyzer nije bio samo marioneta u toj igri.

Bildovi novinari došli su i u kontakt s Milanom S. koji nije želio ništa reći dok ne porazgovara s odvjetnikom.

Hoyzer je putem svojih odvjetnika priznao krivnju, te pristao na punu suradnju s njemačkom policijom. Njemačka sportska javnost zgrožena je ovom aferom, a sudački odbor Njemačke nogometne lige planira poduzeti korake kako se ovakvi prekršaji ne bi više ponovili.

Ostaje pitanje, ukoliko se pokažu navodi iz ove priče točni, koji su to klubovi HNL-a prodali utakmice, te je li u slučaj Hoyzer upleten i netko iz hrvatske sudačke organizacije.

Tajnik Udruge profesionalnih klubova Josip Brezni izjavio je za Sportske novosti kako mu je teško bilo što komentirati ako nema nikakvih dokaza o namještanju, a takve optužbe, tvrdi, pojavljuju se uoči svakog kola. Dodao je da je Udruga zatražila od hrvatskih kladionica da parove HNL-a povuku iz ponude.

Pročitajte više