PREMIERSHIP

Agent otpisanog Özila svim silama udario na Artetu i Arsenal

Foto: Getty Images

ARSENAL je ovog tjedna praktički prekrižio Mesuta Özila kojeg nije registrirao za nastupe u Premiershipu, a već ranije se znalo da bivši njemački reprezentativac nije ni na klupskom popisu za Europa ligu.

Od tada ne prestaju medijska prepucavanja, u koja se sad uključio i Özilov agent Erkut Sogut.

Özil nije zaigrao od ožujka

Özil ima golemu plaću od oko 20 milijuna eura godišnje i ugovor mu vrijedi do kraja sezone, ali Arsenal ga se želi riješiti što je prije moguće. Uostalom, to je pokazivao tijekom cijele godine jer je Özil posljednji put zaigrao u ožujku, prije prekida zbog pandemije, koja je financijski uzdrmala mnoge klubove i natjerala Arsenal na rezanje troškova. A 34-godišnji veznjak trenutačno mu je najveći trošak, pogotovo kad se zna da je odbio smanjenje plaće zbog koronakrize, ali nije propustio uzeti "bonus za vjernost" od 8,8 milijuna eura.

Menadžer Arsenala Mikel Arteta odluku je pravdao isključivo nogometnim, a ne financijskim motivima.

"Htio sam najbolje za njega i puno puta smo bili blizu da se zbližimo, no sve se vraćalo na staro kad bih ga morao izostaviti iz momčadi. Nema to veze s ponašanjem ili sa smanjenjem plaće, o čemu se pisalo. To nije točno. Zaposlen sam kao menadžer da pobjeđujem i da donosim najbolje odluke za klub. Mesut je imao svoju šansu kao i svi drugi igrači, no ja gledam svakodnevno što igrač može donijeti momčadi. Neću se kriti iza kluba ili vlasnika. Donio sam tu odluku da ne bude u momčadi i savjest mi je čista. Žao mi je što sam morao igrače izostaviti, ali svakoga mogu pogledati u oči. Od samog početka sam prema svima bio otvoren", rekao je Arteta.

Özil ostao dostojanstven, ali agent se nije suzdržavao

Özil je uzvratio objavom na društvenim mrežama u kojoj se žalio na Arsenalov nedostatak lojalnosti, koju je on uvijek pokazivao prema klubu, te poručio:

"Bez obzira na sve, nastavit ću se boriti za priliku i neću dopustiti da mi osma sezona u Arsenalu završi ovako. Obećavam da ova teška odluka neće promijeniti ništa kod mene - nastavit ću trenirati najbolje što mogu i kada god je moguće dizati glas protiv nehumanosti i za pravdu."

Za razliku od Özila, koji nije upirao prstom prema Arteti, njegov agent Erkut Sogut bio je puno izravniji u razgovoru za ESPN.

"Arsenalovi navijači zaslužuju iskreno objašnjenje, a ne da slušaju Artetu koji govori da je iznevjerio Özila. Nije iznevjerio Özila, nego poštenje, iskrenost i transparentnost, nije s poštovanjem tretirao nekoga tko ima ugovor i cijelo je vrijeme bio lojalan klubu", rekao je Sogut.

Koji nogometni razlozi?

"Svi znaju da se klub nije pošteno ponio prema njemu. Nije dobio priliku za pokazati se ove sezone. Ako igrač ima ugovor, treba imati priliku da ostane i bori se za mjesto u klubu. Mesut to nije dobio. Svi znaju da dobro trenira, Mertesacker je to i javno rekao. Razgovarao sam s barem pet suigrača koji su mi rekli isto. Rekli su da je Mesut jedan od najboljih igrača u klubu i da im nije jasno zašto je ostavljen sa strane. Ako se ne radi o treninzima ni o utakmicama, koji su onda to nogometni razlozi? Kad već govoriš, reci istinu koju navijači zaslužuju", nastavio je Sogut pa usporedio Özilovu situaciju s onom u kojoj je Arteta bio u Arsenalu pred kraj igračke karijere.

"U svojoj posljednjoj sezoni nije započeo niti jednu utakmicu u Premier ligi. U posljednjih šest mjeseci nije bio ni prisutan u klubu jer je radio na trenerskim licencijama i sastajao se s raznim trenerima razmišljajući o budućnosti. A ipak je bio registriran, zato što je imao ugovor. Arsene Wenger uveo ga je u posljednje dvije minute posljednje utakmice kako bi mu omogućio lijepi trenutak, iako je mjesecima bio nespreman. Pogledajte kako je Arsenal tretirao Artetu u njegove posljednje dvije godine, a kako sad tretira Mesuta u njegovoj zadnjoj godini."

Arsenal otpustio maskotu i 55 zaposlenika pa iskrcao 50 milijuna za jednog igrača

Konačno, Sogut se obrušio na klub zbog drugih poteza tijekom koronakrize.

"Ne očekuješ da jedan klasni klub proglasi 55 zaposlenika viškom nakon osvajanja FA kupa ili otpusti maskotu nakon 27 godina službe, a onda iskrca 50 milijuna eura za jednog igrača", rekao je agent misleći na ganskog veznjaka Thomasa koji je stigao iz Atletica. 

Pročitajte više