Ajax doživio novi debakl. Šutala uvijek kritiziraju, ali sada to ne smiju

Foto: Profimedia

AJAX je doživio novi u nizu debakla ove sezone. Na uzvratu osmine finala Konferencijske lige izgubio je kod Aston Ville 4:0 te je tim i ukupnim rezultatom ispao iz Europe jer je prva utakmica u Amsterdamu završila bez golova.

Za Ajax su kao starteri igrali Josip Šutalo i Borna Sosa. Stoper i lijevi bočni reprezentacije Hrvatske ljetos su došli u Ajax iz Dinama za 20.5 milijuna eura (Šutalo) i iz Stuttgarta (Sosa) za 8 milijuna eura. Njih dvojica su među najviše kritiziranima tijekom jedne od najgorih sezona Ajaxa. Napadaju ih novinari, legende nizozemskog nogometa, navijači...

Grafika: Sofascore

No nakon debakla u Birminghamu to ne bi smio biti slučaj jer je Šutalo sa 6.7, uz Kennetha Taylora i Chubu Akpoma, bio najbolje ocijenjen igrač Ajaxa prema Sofascoreu. Doduše, zamijenjen je već u 68. minuti. No ne zbog loše igre, nego iz taktičkih razloga. Trener Johnny van't Schip izvukao ga je jer je veznjak Sivert Mannsverk dobio crveni karton. Kako je Ajax igrao s tri stopera, Šutalo je izašao kako bi umjesto njega ušao desni bočni Anton Gaaei, a Ajax tako pokušao uspostaviti ravnotežu u momčadi s igračem manje. 

Šutalo je zamijenjen dok je Ajax gubio 2:0 i do tada je dva puta otklonio opasnost te imao po jednu oduzetu u loptu, presječeno dodavanje i blokirani udarac. U dvije kategorije bio je savršen. Pobijedio je u sva četiri duela te imao točnih svih 56 dodavanja. 

Grafika: Sofascore

Borna Sosa je odigrao svih 90 minuta i ocijenjen je sa 6.4. Višu ocjenu od njega dobila su četiri igrača Ajaxa.

Pročitajte više