LIGA PRVAKA

Ajaxu prijeti egzodus kakav je bacio Monaco na rub ispadanja

Foto: EPA-EFE

VELIKI Ajax iz Amsterdama priča je tjedna u nogometnom svijetu nakon što je u Torinu šokirao Juventus i plasirao se u polufinale Lige prvaka.

Nevjerojatna momčad sastavljena od kombinacije igrača iz omladinske škole i dobro odrađenih kupnji tako je izbacila i drugog velikana nakon što je u osmini finala eliminirala osvajača Lige prvaka iz posljednje tri sezone, Real Madrid.

Ipak, kao što je to gotovo uvijek slučaj kada financijski slabiji europski klub ima količinu talentiranih igrača kao što to ima Ajax i stigne do polufinala najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu, većina tih talenata će otići već sljedeće sezone.

Trojac prema Barceloni, velikani vrebaju ostale

Frenkie de Jong je već potpisao za Barcelonu, isto bi mogli učiniti i golman Andre Onana te kapetan Mathjis de Ligt, a još neki veliki europski klubovi, poput Reala, Bayerna, Manchester Cityja i Liverpoola, dobro će pogledati mladiće poput Davida Neresa, Kaspera Dolberga i Donnyja van de Beeka. Ne treba ni spominjati one malo iskusnije poput 30-godišnjeg Dušana Tadića i 26-godišnjeg Hakima Ziyecha koji također igraju briljantno ove sezone.

Posljednja momčad koja je posjedovala takvu količinu talenta i ostvarila impresivne rezultate u Europi bio je Monaco iz pretprošle sezone. Kylian Mbappe, Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Tiemue Bakayoko i Thomas Lemar mladići su koji su na terenu uništili Manchester City u osmini finala LP-a. Ekipa Pepa Guardiole nije imala nikakav odgovor na sjajnu igru sastava iz Kneževine, što je vjerojatno bio razlog zašto je u konačnici doveo Silvu i Mendyja u City. Htio je i Mbappea, ali tinejdžersko čudo od igrača odlučilo je ostati u francuskoj ligi preselivši se u PSG, dok je Bakayoko odabrao Chelsea. Lemar je ostao još sezonu u Monacu pa otišao u madridski Atletico za nešto više od 72 milijuna eura.

Potom su izbacili Borussiju Dortmund u četvrtfinalu, a na kraju je Juventus bio preveliki zalogaj u polufinalu. Ipak, i prije tih susreta se znalo da se sprema egzodus nositelja momčadi Monaca.

I dok je Mbappe u međuvremenu izrastao u jednog od najboljih svjetskih igrača s najvećim uspjehom kada je napadački vodio Francusku do osvajanja Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Silva je možda i najomiljeniji igrač Pepa Guardiole, Mendy i Bakayoko nisu imali odlične početke karijera u velikim klubovima. Njihovi primjeri možda mogu poslužiti Ajaxovim klincima da pažljivo izaberu europskog velikana koji će izdvojiti jako puno eura za njihove usluge.

Mendyja muče ozljede i partijanje

Francuski lijevi bek je u ljeto 2017. preselio u Manchester City za 57 milijuna eura i smatrali su ga idealnim igračem za lijevu stranu Guardiolina stroja. Moderan bek, fizički moćan u svakom segmentu igre, s odličnom moći ponavljanja, oduševljavao je svojim izvedbama u Monacu.

Ozljede su imale veliku ulogu u njegovoj prilagodbi na engleski nogomet. Prošle sezone većinom nije igrao zbog rupture prednjih križnih ligamenata, a ove sezone ponovno je morao na operaciju koljena, imao je i problema sa stopalom, ali problem je i u tome što Mendy nije pokazao najodgovornije ponašanje izvan terena.

U rujnu prošle godine zakasnio je na trening tri sata nakon što je večer prije proveo na boksačkoj priredbi, a prije dva tjedna viđen je kako slavi gostujuću pobjedu protiv Fulhama do 3:30 ujutro u disku. 

Ozljede su njegov najveći problem i Mendy je u ove dvije sezone nastupio u samo 23 od mogućih 111 utakmica. Zato ne čudi što je Guardiola nedavno poručio da u klubu razmišljaju o dovođenju novog lijevog beka, jer Mendy jednostavno nije dovoljno na terenu. 

Bakayoko imao problema s prilagodbom u Chelseaju i Milanu

Čvrsti veznjak koji je svojom robusnošću, mogućnošću zadržavanja lopte i njenim prenošenjem na krila bio stijena u sredini Monaca prije dvije sezone, nije se nimalo snašao u Chelseaju, ali njegov problem nisu bile ozljede.

Veća brzina i fizička zahtjevnost engleskog nogometa usporili su napredak francuskog veznjaka koji se nije snašao na početku, kada je dobivao prilike. Kako je sezona išla, imao ih je sve manje pa su ga napokon poslali na posudbu u Milan.

Tamo je također imao problema s prilagodbom kada je tek stigao u Italiju, ali od tada je postao nezamjenjiv član momčadi Gennara Gattusa. Milan će otkupiti njegov ugovor samo ako izbori Ligu prvaka, a Bakayokova izjava dovoljno govori o tome koliko je sretniji u Italiji.

"Tko ne bi htio ostati u ovakvom klubu? Ali i dalje imam tri godine ugovora u Chelseaju, tako da odluka nije u mojim rukama. Milan je drugi svijet, a ja sam samo želio pokazati da sam dovoljno dobar za veliki klub", rekao je Bakayoko ranije ove sezone.

Chelsea ga je doveo za nešto više od 41 milijun eura, a Milan ga može dobiti za sličan iznos uz 5 milijuna koje su već uplatili kako bi ga posudili.

Lemar briljirao na pripremama pa nestao

Atletico Madrid je za Thomasa Lemara izdvojio sumu kakvu nije ni za jednog igrača u svojoj povijesti. Čak 72 milijuna prošlog ljeta dao je Diego Simeone za 23-godišnjaka koji je tijekom priprema prikazivao impresivne partije i dao nadu kako bi mogao biti pun pogodak u novom klubu.

Ipak, sezona je krenula, ali Lemar nije ispunio očekivanja. U 37 utakmica zabio je samo dva gola, a tome je dodao pet asistencija. Kako je nogometna godina tekla, Lemar je bio sve lošiji i sve manje igrao u Simeoneovoj ekipi. Trenutačno liječi ozljedu mišića i nije bio u sastavu posljednje tri utakmice.

Uglavnom, vrlo skromna sezona za najskuplje pojačanje u povijesti Atletica.

Zov milijuna

Monaco je, predvođen gore spomenutim igračima, bio posljednji klub koji je uzeo naslov PSG-u u Francuskoj, a mogao je otići i korak dalje u Ligi prvaka da su svi ostali na okupu. 

Zov milijuna i velikih klubova na kraju je bio prejak. Monaco nikada nije kvalitetno zamijenio odlazak spomenutih zvijezda i samo dvije sezone kasnije, danas se bori za ostanak u francuskoj ligi koja je jača od nizozemske. Unatoč tome, Ajax ne smije napraviti istu grešku i očekivati da će neki novi klinci odjednom zamijeniti jednu od najboljih generacija u povijesti kluba.

Nemoguće je predvidjeti hoće li De Jong, De Ligt i društvo ostvariti uspjehe u europskim velikanima poput Mbappea i Silve ili se mučiti poput Mendyja, Bakayoka i Lemara. Primjeri posljednje trojice sugeriraju da je ponekad bolje pričekati i dodatno se razviti kao igrač u klubu poput Ajaxa, u kojem imaju slobodu pokazati kvalitetu na najvećoj europskoj klupskoj razini.

Naravno, teško je očekivati ostanak mladog talentiranog igrača kada stigne poziv jedne Barcelone. Zato treba uživati u preostalim utakmicama ove ekipe koja u lice prkosi puno bogatijim i renomiranijim nogometnim velikanima.

Pročitajte više