Ako Katalonija zaokruži DA, Barcelona seli u Premiership ili Serie A?

Foto: Getty Images/Guliver Image

AKO Katalonija u nedjelju izglasa samostalnost i odvoji se od Španjolske, najvažnije sportsko pitanje u Europi bit će sudbina najvećeg sportskog kolektiva Barcelone, o kojoj se već sada naširoko raspravlja.

Španjolska i dalje pokušava sve kako bi zadržala Kataloniju pod svojom krunom pa još ne razmatra mogućnost gubitka El Clasica, najpopularnijeg nogometnog derbija na svijetu. Ako Katalonija proglasi nezavisnost, Barcelona će vjerojatno morati napustiti ligu u kojoj je od samog početka.

Katalonski ministar sporta Gerard Figueras tvrdi da bi Barcelona mogla razmotriti ulazak u jednu od europskih liga u susjedstvu, poput talijanske Serie A, francuske Ligue 1 ili engleske Premierlige.
 
"U slučaju nezavisnosti, katalonske momčadi iz La Lige morat će odlučiti gdje će igrati, u španjolskoj ligi ili u susjedstvu, Italiji, Francuskoj, Premierligi... Trenutno u Španjolskoj igraju klubovi iz drugih država, u nogometu i košarci, klubovi iz Andore. Monaco igra u francuskoj ligi, u engleskoj igraju velški klubovi", rekao je Figueras i dodao:

"Mislim da UEFA ne bi imala ništa protiv toga da se klub natječe u ligi druge zemlje."

Barcelona čeka odluku naroda

Ako rastanak sa Španjolskom prođe miroljubivo, postoji i mogućnost da Barcelona ostane u La Ligi, kao i ostali katalonski klubovi, ali službeno se klub o tome neće izjasniti sve dok se na referendumu ne pokaže volja naroda.


"Poštujući različitost među članovima kluba, Barcelona će nastaviti podržavati volju većine katalonskog naroda, i to će raditi na civilan, miran i primjeran način", bilo je sve što su na tu temu rekli u klubu.

Predsjednik La Lige Javier Tebas upozorio je da "sport nije `a la carte`, neka pravila moraju biti jasno određena". O izlasku katalonskih klubova iz lige rekao je: "Nadam se da do toga neće doći".

Barcelona neće biti sama, napuštanje La Lige razmatraju i Espanyol i Girona, ali teško će se naći mjesta za njih u najjačim europskim ligama. Barcelona je ipak neka druga priča, koja sa sobom nosi i interes medija, publike i sponzorske milijarde.

 
 

 

 

Pročitajte više