Alkmaar prodan za jedan euro



NOVOUTEMELJENI konzorcij sastavljen od lokalnih tvrtki otkupio je nizozemski nogometni klub AZ Alkmaar za simboličan iznos od jednog eura.

Time je nizozemski prvak iz sezone 2008./09, kada ga je vodio danas Bayernov trener Louis van Gaal, spašen od likvidacije. Među novim se vlasnicima kluba našlo i ranijih vjerovnika, koji su time automatski otpisali klubu dug od desetak milijuna eura. AZ-u je tako ostalo za platiti još samo 3,9 milijuna eura dugovanja. Spomenuti je konzorcij preuzeo klub, pravo na njegovo ime i sva marketinška prava.

Prodan je i stadion koji se ranije zvao DSB stadion, po DSB Bank, bankarskoj instituciji kojoj je na čelu bio Dirk Scheringa, također i predsjednik kluba. Banka je u listopadu prošle godine bankrotirala nakon što ju je država odbila sanirati. Novi vlasnik kupio je stadion za povoljnih 15 milijuna eura, te ga iznajmio klubu za 900.000 eura godišnje. Ranije je AZ bio nominalni vlasnik stadiona, a na godinu je za tu privilegiju morao otplaćivati ratu kredita u iznosu od 2,7 milijuna dolara.

Financijsko ozdravljenje kluba čiji je član i dalje hrvatski golman Joseph Didulica (33) nastavit će se prodajom najboljih igrača, kao i novim zaduživanjem. Mogao bi biti prodan tako i prvi golman, Argentinac Sergio Romero, te bi Didulica mogao dobiti priliku ponovno stati na gol kao opcija broj jedan.

Prošlu je sezonu Eredivisieja raniji nizozemski prvak završio na petom mjestu sa 26 bodova zaostatka za prvakom Twenteom.

Pročitajte više