America´s cup: Alinghi na pola puta do finala

ŠVICARSKI Alinghi stigao je na pola puta do finala izazivača 31. Americas Cupa, najcjenjenijeg jedriličarskog natjecanja na svijetu. U drugoj polufinalnoj regati Alinghi je za 29 sekundi prestigao američki Oracle i sad vodi sa 2:0. Drugi polufinalni dvoboj pripao je talijanskoj Pradi, koja je za 20 sekundi nadmašila kažnjeni OneWorld.


Za razliku od od prvog polufinalnog dvoboja u kojem su vodili od početka do kraja utrke, u drugoj regati Alinghi je došao do pobjede tek u posljednjoj trećini utrke. Amerikanci su bili u vodstvu na četiri okretna mjesta. Prije posljednjeg okreta imali su 38 sekundi prednosti, ali ih je u završnici nadmudrio skiper Alinghija Russel Coutts.


Slično je bilo i u dvoboju Prade i OneWorla. Momčad iz San Francisca bila je u vodstvu i kontrolirala je situaciju unatoč vrlo promjenjivom vjetru. Međutim, onda su načinili jedinu grešku. Odlučili su se za manevar na desnu stranu. Vjetar je promijenio smjer i Prada je, naprosto, ´proletila´ ispred OneWorlda. Budući da je OneWorld zbog ´špijuniranja´ kažnjen jednim bodom, seriju je povela Prada, iako je jučer izgubila.

Alinghi (Švi) - Oracle BMW Racing (SAD) 1:0 (+29 sekundi)

(Alinghi vodi 2-0)

Prada (Ita) - OneWorld (SAD) 1:0 (+20 skeundi)

(Prada vodi 1-0)

Pročitajte više