Americas cup: Alinghi u finalu, Prada nadomak ispadanja

ŠVICARSKI Alinghi plasirao se u finale izazivača 31. Americas Cupa današnjom četvrtom pobjedom u polufinalu nad američkim Oracle BMW Racing.

Jedrilica vlasnika Ernesta Bertarellia, kojom kormilari dvostruki pobjednik Cupa Novozelanđanin Russell Coutts, uspjela je za 48 sekundi biti brža od Oraclea za sigurnu pobjedu od 4:0 u seriji. Švicarci su nervozno tri dana čekali četvrti dvoboj, koji je odgađan zbog prejakog vjetra, da bi danas u zaljevu Hauraki vodili od početka do kraja, ne pruživši ´skipperu´ Oraclea Chrisu Dicksonu ni priliku da ih ugrozi. Alinghi je četvrtfinale i polufinale prošao sa osam pobjeda i bez ijednog poraza i svakako je najveći kandidat za veliko finale sa Novozelanđanima u veljači. Na putu prema velikom finalu čeka ih još završnica izazivača, u kojoj opet mogu jedriti protiv Oraclea, koji sada čeka pobjednika dvoboja OneWorld-Prada u repesažu za finale.

Ako je suditi po današnjim utrkama, onda će to biti američki OneWorld, koji je dobio obje regate protiv talijanske Prade i sada vodi sa 3:1. Prada, momčad modnog magnata Patrizia Bertellia, koja je na prošlom finalu Americas Cupa jedrila u velikom finalu sa Novozelanđanima, sada je na pragu ispadanja jer će morati pobijediti triput, dok je klubu iz Seattlea dovoljna još samo jedna pobjeda.

U prvoj današnjoj utrci OneWorld, kojim kormilare Australci Peter Gilmour i James Spithill, od samog je starta preuzeo vodstvo i sačuvao ga za uvjerljivih 58 sekundi na cilju na zapadnom vjetru jačine do 19 čvorova. U drugoj utrci Prada je prošla još gore, izgubili su za dvije i pol minute zbog brojnih pogrešaka na skraćenoj ruti od 12 milja i četiri dionice.

Amerikanci su zapravo u ovoj polufinalnoj seriji već četiri puta pobijedili Talijane, no jedna pobjeda im je brisana zbog kazne u slučaju krađe dizajnerskih nacrta.

Rezultati polufinala (serija na četiri pobjede):

Alinghi (Švi) - Oracle BMW (SAD) 4:0

OneWorld (SAD) - Prada (Ita) 3:1.

Pročitajte više