Americas Cup: Allinghi korak do finala

ŠVICARSKA jedrilica Alinghi pobijedila je u petoj utrci finala izazivača američki Oracle BMW Racing i sada je samo jedna pobjeda dijeli od plasmana u veliko finale 31. Americas Cupa protiv Novozelanđana.

Peta utrka je bila vrlo izjednačena, a Alinghije ciljem prošao samo 13 sekundi ispred Amerikanaca, koji sada zaostaju 4:1 u velikom finalu i za veliki preokret trebat će čak četiri pobjede zaredom.

Švicarska momčad vlasnika Ernesta Bertarellia, u kojoj su ključni ljudi Novozelanđani - kormilar Russell Coutts i taktičar Brad Butterworth, za šest je sekundi bolje startala, ali je kormilar Oraclea, također Novozelanđanin Chris Dickson, bolje vozio u prvoj dionici i okrenuo prvu plutaču 28 sekundi ispred crno-crvene jedrilice.

Vještim manevrima Švicarci dostižu Amerikance, čija je prednost na sljedećem okretu iznosila samo 10 sekundi, da bi u jedrenju niz vjetar sa ´spinakerima´ Alinghi prešao u vodstvo. Zadnja dionica bila je dramatična jer su Amerikanci bili na svega dvadesetak metara iza, ali nisu dočekali pogrešku Švicaraca.

´Više nemamo pravo na pogrešku kao danas, kada smo radili male propuste i njima otvorili vrata ka pobjedi. Vodili smo većinu utrke, što znači da možemo napraviti čudo. Pitanje je samo hoće li ono vrijediti u naredne četiri utrke, jer je njima sreća dovoljna samo jednom´, kazivao je razočarani Dickson.

Šesta utrka finala vozi se u nedjelju.

Pročitajte više