Americas Cup: I Monaco želi Americas Cup

KNEŽEVINA Monaco pridružila se listi mogućih kandidata za organizaciju sljedećeg Americas Cupa, ukoliko švicarski Alinghi osvoji Kup na Novom Zelandu, što je za očekivati jer vodi sa 3:0.
Spektakularni America´s Cup po prvi puta bi došao u Europu, a monegaški princ Albert iskoristio je priliku posjetivši u Aucklandu članove Alinghia, te priložio kandidaturu svoje kneževine za domaćina sljedećeg natjecanja.

Biotehnološki magnat, vlasnik firme Serono, Ernesto Bertarelli odlučit će u slučaju pobjede gdje će biti domaćin 2006. ili 2007., a zasad je izvjesno da to neće biti Švicarska, već jedna od mediteranskih luka.

Bertarelli je rođenjem Talijan i već je spomenuo nekoliko talijanskih gradova poput Napulja i Ravenne, no tu su još francuski Saint Tropez i Marseilles, a ozbiljni kandidat je i Lisabon, bez obzira što je na Atlantiku.

Ne javljaju se samo kandidati za domaćinstvo, već i budući izazivači, pa je tako osnivač Airbusa Ortwin Kandler i njegova privatna kompanija K-Challenge objavila osnivanje francuskog izazivača sa sjedištem u Marseilleu za sljedeći Cup, za što je već skupio kapital od 64.5 milijuna dolara.

Pročitajte više