Američka nogometašica odbila pjevati himnu na SP-u: "Trump, je*i se"

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRIJE nekoliko dana je u Francuskoj počelo SP u nogometu za žene, a SAD je prvi favorit za zlato. Amerikanke su prvu utakmicu odigrale protiv Tajlanda i pobijedile su s rekordnih 13:0, što je najveća razlika u povijesti na mundijalima.

Ipak, nakon utakmice najviše se pričalo o potezu američke reprezentativke Megan Rapinoe, koja je odbila prije početka pjevati himnu zbog protesta protiv Donalda Trumpa i njegove administracije.

Dok su ostale Amerikanke na sav glas pjevale himnu SAD-a, Rapinoe, zamjenica kapetanice SAD-a i jedna od najiskusnijih u ekipi, nijemo je gledala zastavu svoje zemlje.

Rapinoe je prije nekoliko godina postala prva bijela sportašica koja je kleknula tijekom intoniranja nacionalne himne kako bi tako dala podršku Colinu Kaepernicku i svim ostalim tamnoputim sportašima koji se bore protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti u Americi.

"Vjerojatno nikad više neću staviti ruku preko svog srca i vjerojatno više nikad neću zapjevati nacionalnu himnu. Zaista je dobar osjećaj reći Trumpu i njegovoj administraciji: 'Jebite se!' Oni se veoma ružno ponašaju prema ljudima koji ne izgledaju poput njih'', izjavila je Rapinoe.

Pročitajte više