OI TOKIO

Američki košarkaši razbili Australiju, čekaju Dončića u finalu

Foto: AP Photo/Eric Gay/Guliver

UNATOČ brojnim nevoljama i porazima na pripremama, pa uostalom i porazu na startu olimpijskog turnira od Francuske, američki košarkaši u Tokiju su došli do finala te će se u nedjelju boriti za četvrto uzastopno olimpijsko zlato.

U polufinalu su uvjerljivo svladali Australiju 97:78, istog onog protivnika koji ih je "išamarao" na pripremama u Las Vegasu dok su bili neuigrani i nekompletni.

Iako su Australci dobro otvorili utakmicu i nabrzinu stvorili osam poena viška, a sredinom druge četvrtine i najvećih +15, Amerikanci su do odmora zaostatak spustili na samo tri poena, a onda u trećoj prelomili utakmicu. Nakon minutu i pol drugog poluvremena preuzeli su vodstvo i do kraja ga samo povećavali.

Durantu pomogao trojac iz NBA finala

Kevin Durant zabio je 23 poena uz devet skokova, a najbolja pratnja bila su mu tri igrača koja nisu sudjelovala u pripremnom porazu od Australaca jer su još igrala NBA finale. Devin Booker zabio je 20, a Khris Middleton i Jrue Holiday po 11 koševa.

Australce su predvodili Patty Mills s 15 koševa i 18 asistencija, Dante Exum je ubacio 14, a Jock Landale 11 poena.

U drugom polufinalu u 13 sati po hrvatskom vremenu Luka Dončić i Slovenija igraju protiv Francuske.

Australci će treći put zaredom na velikom natjecanju igrati utakmicu za treće mjesto, nakon što im je bronca izmaknula na Olimpijskim igrama u Riju 2016. i SP-u u Kini 2019. godine.

Pročitajte više